Het draait in de plantaardige oliën meer om brandstof als om het gebruik in levensmiddelen. Trump joeg een paar weken terug sojaolie nog op met berichten over extra bijmenging in diesel. Nu vallen de prijzen weer net zo hard terug. Bij palmolie gebeurt het omgekeerde. Indonesië zet wel serieuze stappen meer palmolie beschikbaar te krijgen om in te zetten als brandstof.
De geruchtenmolen over de biodieselplannen in de VS draait volop. Het milieubeschermingsagentschap van de VS Epa zou eerdaags bekend maken dat er minder sojaolie hoeft te worden bijgemengd dan dat de biodieselbranche heeft voorgesteld. Dat melden althans diverse media die daar ook bij vermelden dat de Epa dat niet wil of kan bevestigen. In het voorstel voor de Renewable Volume Obligations (hoeveel biobrandstof moet worden bijgemengd) stelt Epa een volume van 4,65 miljard gallon (circa 17,6 miljard liter) voor. Vanuit de biobrandstofindustrie werd gemikt op een doel tussen de 5,25 en 5,75 miljard gallon (circa 19,9 en 21,8 miljard liter). Dat is nogal een verschil, maar om het even in perspectief te plaatsen: het doel voor 2025 staat op 3,35 miljard gallon.
Palmolie klimt in tegenstelling tot sojaolie weer een beetje op uit het dal. Zwakke vraag uit China door economische problemen aldaar blijven een punt van zorg. Uit Indonesië komt juist wat steun voor palmolie. Per 17 mei verhoogd Indonesië de exportheffing op palmolie van 7,5% naar 10%. Dat doet het land om aan de ambities van een hoger bijmengingspercentage voor biodiesel te voldoen.
Net als in de palmolie is de zonnebloemolie even niet van de grote uitslagen. Aan de ene kant zien analisten een mogelijk prijsdrukkende ffect door wat er met sojaolie gebeurt. Dan spreken ze niet alleen over de ontwikkelingen in de VS, maar vooral over de grote sojaoogst in Brazilië. Aan de andere kant wordt er ook al een beetje vooruit gekeken naar de komende oogst. Houden telers interesse in zonnebloemen of zijn er andere beter renderende gewassen?