Door de stevig oplopende melkaanvoer zakken de zuivelprijzen langzaam maar zeker verder weg. De DCA-noteringen van deze week laten daardoor eigenlijk geen enkele plus meer zien. Ook stabiele prijzen zijn amper meer te vinden. Het vergroot de spanning op de markt als geheel.
De beweging omlaag staat namelijk in contrast met de beweging die de uitbetaalprijzen voor melkveehouders maken. Die gaan nog steeds verder omhoog. Gevolg is dat producenten op dit moment moeten toeleggen op de melkprijs, omdat de opbrengst van de zuivel in veel gevallen lager is. De neerwaartse beweging van de spotmelkprijzen voor rauwe melk duidt daar op. Ook de zogenoemde Kieler Rohstoffwert-index van het Institut für Ernährungswissenschaft wijst daar op, al is deze slechts berekend aan de hand van een deel van de zuivelproducten die de industrie voortbrengt en is de index met name afgestemd op de Duitse zuivelmarkt.
Het gat tussen uitbetaalprijs voor rauwe melk en de verkoopprijs van gereed product is wel deels verkleind door een recente verhoging van de verkoopprijzen (onder andere kaas) richting de retail, maar dit was volgens de industrie ook hard nodig. Op basis van deze contracten kunnen ook andere prijzen worden aangepast, althans voor zover het handel binnen de EU betreft. Voor de vrij verhandelde producten geldt echter dat de prijzen dus verder omlaag gaan, al blijft het moeilijk te zeggen dat de markt nu wordt overspoeld met goedkoop aanbod vanwege de aanzwellende stroom voorjaarsmelk.
Vloeibare markt onderuit
Het toegenomen aanbod laat zich het sterkst voelen op de markt voor concentraat en room. De DCA-notering voor magere melkconcentraat gaat deze week met 9% omlaag, met name door een extra aanbod van goedkope Iers, Brits en ook Frans concentraat. Dit product wordt gretig opgekocht door partijen die nog beschikken over capaciteit om er melkpoeder van te maken, maar lang niet iedereen kan dat.
Melkpoedermarkt is kalm
De melkpoedermarkt blijft onveranderd onder druk staan, maar het is ook vrijwel onveranderd lichte druk. Wel is het zo dat de export moeizaam gaat en er veel concurrentie is op de wereldmarkt. Daardoor vindt volgens diverse partijen nu wel weer enige voorraadopbouw plaats en zou er nu weer meer voorraad in de opslag liggen dan vorig jaar rond deze tijd.
De markt voor 'gewone' weipoeders is ook vrij kalm, maar de verkoop van food-grade weipoeder loopt wel redelijk goed. De relatief kleine lactosemarkt blijft ook goed lopen.
Onveranderd goed blijven de resultaten in de markt voor de hogere weipoeders, zoals WPC80 en WPI90. Het aantal producenten daarvan is echter beperkt, terwijl de handel daarin ook wordt beheerst door een kleine kring van bedrijven.
Druk op kaasprijzen
De kaasprijzen zetten een verdere stap naar beneden, maar relatief blijft de daling beperkt tot 1% à 1,5%. Producenten blijven echter vrij ontspannen naar de wereld kijken, want veel druk voelen ze niet. Sommige zijn nagenoeg helemaal uitverkocht, andere zitten dicht bij dat punt en de gemiddelde uitleverleeftijd is nog altijd erg laag.
Van de grote producten lijkt mozzarella het goedkoopst, maar de verwaarding is nog steeds zo ongeveer het best, omdat het drogestof-gehalte ervan vrij laag is.