Kurstjens

Analyse Granen & Grondstoffen

Australië heeft een goede graanoogst achter de rug

Woensdag 12:30 uur - Jurphaas Lugtenburg

Het Wasde-rapport van maart is doorgaans niet het spannendste van het jaar. Dat is deze keer wel anders met forse aanpassingen van het USDA. Voor tarwe is de voorraad naar boven aangepast, terwijl de eindvoorraden maïs en soja naar beneden zijn bijgesteld. De handelsbeperkingen die boven de markt hangen zijn niet meegenomen in het Wasde-rapport. Dat wil echter niet zeggen dat de markt daar geen aandacht voor heeft.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2,50 lager op €221,25 per ton. Ook op de CBoT deden de granen een stapje terug. Tarwe sloot 0,8% lager op $5.41 per bushel. Maïs leverde 0,5% in om daarmee te sluiten op $4.56½ per bushel. Soja bewoog meer zijwaarts met een min van 0,2%. Daarmee sloot soja op $9.97¾ per bushel.

Het USDA wist met de maarteditie van het Wasde-rapport de markt te verrassen. Vooral voor de Amerikaanse markt geeft het USDA een bearish signaal af voor tarwe. De eindvoorraad tarwe in de VS voor seizoen 2024/25 wordt geraamd op 819 miljoen bushel tegen 794 miljoen bushel in het rapport van februari. Vanuit de handel werd ervan uitgegaan dat het USDA de eindvoorraad tarwe ongeveer gelijk zou houden.

De raming van de Australische tarweoogst is met 2,1 miljoen ton verhoogd naar 34,1 miljoen ton. Dat is de op twee na grootste tarweoogst ooit voor dat land. Samen met een grotere beginvoorraad in Turkije en beter dan verwachte oogsten in Argentinië en Oekraïne is de totale hoeveelheid tarwe die beschikbaar is dit seizoen 5,4 miljoen ton hoger geraamd op 1.066,7 miljoen ton. Het verbruik van tarwe is met 2,9 miljoen ton verhoogd naar 806,7 miljoen ton. Dat is overigens groter dan de oogst van 797,2 miljoen ton. De hoeveelheid tarwe die verhandeld wordt over de wereldmarkt is met 0,9 miljoen ton verlaagd naar 208,1 miljoen ton. De wereldeindvoorraad tarwe voor seizoen 2024/25 is ten opzichte van februari verhoogd met 2,5 miljoen ton naar 260,1 miljoen ton.

Minder maïs en soja
Voor maïs en soja is het Wasde-rapport meer neutraal of zelfs iets bullish van toon volgens analisten. De wereldeindvoorraad van maïs is verlaagd met 1,4 miljoen ton naar 288,9 miljoen ton. De maïsproductie in Argentinië en Brazilië blijft ongewijzigd op respectievelijk 50 en 126 miljoen ton. Wel verwacht het USDA dat Brazilië 2 miljoen minder maïs exporteert. Doordat er meer maïs wordt gebruikt voor de productie van biobrandstof komt de Braziliaanse export volgens het USDA uit op 44 miljoen ton. De wereldeindvoorraad soja is met 3 miljoen ton verlaagd tot 121,4 miljoen ton. Net als bij maïs ook hier geen verandering in de oogstprognoses voor Argentinië en Brazilië. De Argentijnse oogst wordt geraamd op 49 miljoen ton en de Braziliaanse op 169 miljoen ton.

In het Wasde-rapport is geen rekening gehouden met de importtarieven die Trump op 2 april wil invoeren. "Het Wasde-rapport houdt alleen rekening met handelsbeleid dat van kracht is op het moment van publicatie", valt in het rapport te lezen. Totdat de tarieven daadwerkelijk van kracht zijn neemt het USDA ze niet mee in het Wasde-rapport.

Handelsoorlog
De dreigende handelstarieven gaan echter niet ongemerkt aan de markt voorbij. Trump geeft toe dat importbeperkingen ten koste kunnen gaan van de economische groei. Dat zorgde gisteren voor een flinke daling op de aandelenbeurzen. Daar krijgen de grondstoffenmarkten ook wat van mee. De angst zit hem dan vooral in de reactie van andere landen op de Amerikaanse importtarieven.

De Europese granenmarkt heeft last van een relatief sterke euro. De Europese munt is gestegen tot het hoogst punt in vier maanden ten opzichte van de dollar. Dat maakt Europese tarwe relatief duur op de wereldmarkt en dat doet het vertrouwen op de termijnmarkt in Parijs geen goed.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden