Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Zomervakantie beïnvloedt vraag naar kaas

Woensdag 17:00 uur - Wouter Baan

De zomervakanties in Noordwest-Europa zijn begonnen en dat raakt ook de afzetmogelijkheden van kaas. Vooral aan de voorkant van de markt. Dat wil zeggen: de vraag voor leveringen op korte termijn is zwak.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat de kaasprijzen in mei snel aantrokken, deden de prijzen in de afgelopen weken weer een behoorlijke stap terug. Dit lijkt enerzijds een correctie te zijn geweest op misschien wel te snelle prijsstijgingen die vooral op sentiment berust waren. Anderzijds verzwakt de markt in aanloop naar de zomervakanties. Door de uitstroom van vakantiegangers ligt de vraag in ons deel van Europa de komende weken naar schatting tot 5% lager. Niet alleen kaas heeft hier last van, maar ook andere versmarkten zoals eieren en vlees bijvoorbeeld.

Nog een oorzaak die op de achtergrond voor wat prijsdruk zorgt, is het gunstige zomerweer voor wat betreft de melkproductie. Hoewel de aanvoercijfers voor juni nog ontbreken, zijn die vermoedelijk beter dan vooraf was ingeschat. De voorlopige weekaanvoercijfers in Duitsland en Frankrijk bevestigen dit beeld.

Verschil tussen dichtbij en leveringen op termijn
Intussen zijn de prijzen voor Gouda en Edam teruggezakt tot kort onder €4.000 per ton, waarbij van prijsdruk op dit moment geen sprake meer lijkt. Voor leveringen vanaf half augustus liggen de prijzen een paar honderd euro per ton hoger. Ook de andere kazen als Cheddar en mozzarella delen in dit marktbeeld. Andere jaren kon mozzarella in de zomermaanden nog weleens profiteren van extra vraag uit Zuid-Europa, maar dat is op moment minder het geval.

Het is op dit moment nog lastig in te schatten hoe de kaasmarkt richting het najaar gaat bewegen. Van overmatige voorraden lijkt in ieder geval geen sprake te zijn, waarmee het fundament in elk geval redelijk solide oogt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden