Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Zomerdip op eiermarkt duurt voort

8 Juli 2024 - Matthijs Bremer

De eiermarkt staat nog altijd in het teken van de zomerdip. Nu de zomervakanties langzaam maar zeker van start gaan, daalt de vraag naar eieren. De daling gaat nog altijd harder op de Duitse markt. De verwachting is dat de prijs nog wat verder afneemt, al is dat door een uitbraak van vogelgriep vlak bij de Nederlandse grens geen zekerheid.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van eieren heeft weer een stap naar beneden gezet. In week 26 werden scharreleieren met de maat M voor €12,05 per 100 stuks verhandeld. In week 28 daalde de prijs tot €11,90.

De eiermarkt lijkt midden in zijn jaarlijkse zomerdip te zitten. Dat heeft met de schoolvakanties te maken. In de zomer zetten vrijwel alle voedingsmarkten een stap terug, omdat een aanzienlijk deel van de Noord-Europeanen in deze periode naar het zuiden van Europa trekt. Dit drukt de vraag naar voeding. Met name de producenten van bederfelijke producten zoals vlees en eieren hebben hier last van. De verwachting is dat de markt rond augustus normaliseert. In het midden van de zomervakantie neemt de vraag weer wat toe, aangezien de markt naar een terugkeer van de consumenten toewerkt.

De verwachting van de markt is dat er langzaam nog wat van de eierprijs af zal gaan. De dip die in de grafiek te zien is, wordt veroorzaakt door het grote prijsverschil tussen voor en na de oorlog in Oekraïne. In het deel waar de prijs van eieren in het jaar 2024 nog niet is meegenomen, liggen de prijzen lager dan gemiddeld. Wel is duidelijk in de grafiek te zien dat de daling van de eierprijs in de regel tot de zomer doorzet.

Duitse marktdip blijft groter
{{dataviewSnapshot(52_1720425779)}}

Op de Duitse markt daalt de prijs nog altijd sterker. In week 25 werden 100 bruine eieren met de maat M voor €11,75 verhandeld. In week 27 was de prijs gedaald tot €11,30. Daarmee is de Duitse prijs van eieren weer lager dan de Nederlandse. De verwachting is dat de daling doorzet. Marktbureaus adviseren aan pakstations nog altijd om vooral te blijven verkopen. Dit advies wordt volop opgevolgd. Bij pakstations wordt gemeld dat er weinig reserves worden opgebouwd. De markt kiest ervoor om tegen een lagere prijs te verkopen, in de hoop dat de markt na de zomervakantie weer met schaarste kampt. De Duitse eiersector neemt lage opbrengen op het moment voor lief en zet in op hogere winsten na de zomer.

De aanbodkant van de markt is nog altijd ruim. Ondertussen is de verwachting dat de vraag verder daalt. Deze week start de zomervakantie in de grootste Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De deelstaat heeft bijna 18 miljoen inwoners. Dat maakt de vraaguitval de komende anderhalve maand aanzienlijk. Ondertussen is de industriële markt volgens ingewijden in de markt precies in balans. De industrie koop zo veel mogelijk in om gebruik te kunnen maken van de zomerdip.  

Vogelgriep
De markt lijkt na twee instabiele jaren zijn bekende patroon weer te vertonen. Toch is dit niet helemaal zeker dat de situatie zo blijft. Het vogelgriepvirus heeft na een lange afwezigheid de kop opgestoken op een legpluimveebedrijf in het aan Nederland grenzende Bad Bentheim. In totaal zijn zo'n 91.000 legkippen geruimd. De impact op de markt is tot nu toe beperkt. Al vormt de besmetting aan de Nederlandse grens een risico voor zowel de Nederlandse als Duitse markt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden