Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Prijs zonnebloemolie kalmeert na snelle opleving

24 Juni 2024 - Klaas van der Horst

De prijs van zonnebloemolie daalt de laatste anderhalve week weer iets, maar zit nog steeds boven het langjarige gemiddelde. Dit geldt zeker als de prijsverstoring door de Russische inval in Oekraïne in 2022 buiten beschouwing wordt gelaten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Als oorzaak voor de sterke prijsstijging in de afgelopen twee maanden worden een krappe beschikbaarheid van product tegen het eind van het oude seizoen en logistieke problemen genoemd. De markt kalmeert de laatste tijd wel weer iets nu helderder wordt dat de inzaai van zonnebloem in Oekraïne goed verloopt en dat een stevig areaal product wordt verwacht.

{{dataviewSnapshot(46_1719215435)}}

Oekraïne in het afgelopen seizoen 23/24 zo'n 5,72 miljoen ton zonnebloemolie geëxporteerd, zo meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA. Daarmee is en blijft het land de grote producent en exporteur van zonnebloemolie ter wereld.

Concurrentie Rusland
Buurland en tegenstander Rusland probeert Oekraïne wel op alle mogelijke manieren te beconcurreren. Onder meer door het op nul houden van de exportheffing en door een agressieve exportpolitiek richting India en China, maar het kan Oekraïne niet van zijn plek verdringen. Oekraïne heeft ondertussen de export naar onder meer de EU en ook een reeks landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika sterk vergroot.

Rusland op zijn beurt ondervindt overigens weer concurrentie van Kazachstan. Dit landt neemt in Centraal-Azië en deels  in China markten over van Rusland. Na Oekraïne en Rusland zijn Kazachstan en de VS de grootste exporteurs ter wereld van zonnebloemolie.

Minimum prijs
Oekraïne probeert met scherpe prijzen aandeel te winnen op de wereldmarkt, maar is ook bezig om een minimale exportprijs te introduceren voor een reeks belangrijke producten, zoals granen en zonnebloemolie. Deze prijs wordt gebaseerd op de vijf laagste contracten uit de voorbije maand, zo meldt het ministerie van landbouw in Kiev.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden