Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Duitse eierprijs duikt onder Nederlandse

10 Juni 2024 - Matthijs Bremer

De prijs van eieren is de laatste twee weken fors gedaald. Nu de zomervakantie nadert, daalt de vraag naar eieren flink. Dit is een vrij normaal seizoenspatroon, al is het de vraag of de druk op de eierprijzen heel de zomer blijft, aangezien eieren steeds minder een seizoensproduct zijn. Daarnaast is de Duitse eierprijs tot onder de Nederlandse prijs gedaald.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van eieren is de laatste twee weken fors gedaald. In week 22 werden 100 bruinere eieren met de maat M nog voor €12,65 verhandeld. Inmiddels is dat €12,30.

De prijs van eieren blijft flink dalen en dat is vrij normaal in deze tijd van het jaar. In de zomer daalt de eierconsumptie altijd, aangezien consumenten meer barbecueën. Daardoor worden minder gerechten met ei geserveerd en staan minder snacks waarin ei is verwerkt op tafel. Daarnaast staan we aan de vooravond van de zomervakantie. Omdat veel consumenten op vakantie zijn, daalt de vraag naar allerlei voedingsproducten waaronder eieren. Het vijfjarig gemiddelde laat zien dat de prijs in de zomer gemiddeld nog wat daalt. Al is de grote stap in week 25 binnen het vijfjarig gemiddelde verraderlijk. Aangezien het relatief hoog geprijsde jaar 2024 vanaf die week nog niet is meegenomen, is het gemiddelde lager.

Daarmee lijkt de eiermarkt na de extremen van 2023 fors getemperd. In 2023 werkten de hoge voerprijzen van na de oorlog in Oekraïne nog door in de prijzen van eieren en zorgde vogelgriep voor problemen in de toeleveringsketen. Gezien de vraag is het duidelijk dat aanbieders naar de zomer toewerken. De vraag van supermarkten en inkopers is namelijk behoorlijk gedaald. Het is echter de vraag of de prijzen de hele zomer blijven dalen. De vraag en het aanbod zijn op het moment redelijk in balans en de populariteit van eieren groeit onder consumenten, waardoor eieren steeds minder een seizoen product worden. Daarnaast blijft de overschakeling naar ketenconcepten zoals Beter Leven en de Duitse Haltungsformen in de Noord-Europa een beperkende factor.

Duitse eieren goedkoper dan Nederlandse
De lagere vraag is vooral in Duitsland te merken. Sinds week 20 is de prijs van eieren gedaald van €13,30 tot €12,10, zo blijkt uit de Weser-Ems-notering. Daarmee is de Duitse eierprijs onder het prijsniveau van Nederlandse eieren gedoken. Dit is vrij ongebruikelijk, aangezien de Duitse markt continu met tekorten te maken heeft gehad sinds de Duitse regering het doden van eendagshaantjes verbood. Omdat de technologie om het geslacht van de kuikens in de eieren te controleren (OKT) onvoldoende beschikbaar was, ging de Duitse markt continu gebukt onder een zeer krap aanbod. Daardoor lag de prijs in Duitsland continu hoger dan in buurlanden. Die krapte speelt op het moment niet echt. Alleen XL-eieren vinden bij onze oosterburen direct een koper. Door een lagere vraag is het aanbod van OKT-eieren binnen alle andere categorieën op het moment voldoende om in de Duitse vraag te voorzien.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden