Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Rusland moet mogelijk kiezen in de granenexport

7 Juni 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Leveringszekerheid van tarwe uit Rusland is niet gegarandeerd. Door een matige oogst zou Rusland zich weleens kunnen focussen op de traditionele afzetmarkten, zo verwacht een grote Russische bank. Meer actie was er in maïs en soja waar belastingplannen van Brazilië voor opschudding zorgden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €3 lager op €251,25 per ton. Ook op de CBoT deed tarwe een stapje terug en sloot 1,1% lager op $6.39½ per bushel. Maïs en soja zaten afgelopen handelssessie juist stevig in de lift. Maïs was de grootst stijger met 3,9% en kwam daarmee uit op $4.52 per bushel. Soja noteerde ook een flinke plus met 1,9% naar $12.00 per bushel.

Droogte in het Zwarte Zeegebied was de laatste weken een van de redenen voor de rally op de tarwemarkt. Verschillende bureaus stelden de opbrengstverwachting naar beneden bij. Het Oekraïense ministerie van Landbouw doet daar niet aan mee en houdt vast aan een verwachte opbrengst van 52,4 miljoen ton. Dat is gelijk aan de vorige voorspelling.

Vanuit Rusland klinken er minder gunstige geluiden dan dat het allemaal wel goed komt met de tarweoogst. Volgens de Russische VTB bank zou Rusland de export weleens beperkt kunnen houden tot de traditionele markten. "De export zal waarschijnlijk niet zo breed zijn als in het huidige seizoen", vertelt Vitaly Sergeychek bestuurder bij de bank op een congres in Sint-Petersburg. VTB is een van de grootste financiers van de agrarische sector in Rusland.

Nieuwe strengere belastingwetgeving in Brazilië gaf maïs en soja een slinger afgelopen handelssessie. Braziliaanse bedrijven vrezen dat ze daardoor minder concurrerend worden op de wereldmarkt. Handelaren en exporteurs in de VS zien juist wel wat in de strengere belastingregels in Brazilië en verwachten aan Brazilië verloren marktaandeel terug te kunnen halen.

In Iowa net als bij ons nat
In de Amerikaanse staat Iowa was het afgelopen mei net als bij ons nat. De afgelopen maand staat in de top 10 van natste meimaanden sinds het begin van de metingen. Neerslaghoeveelheden verschillen sterk per regio, van grofweg 150 tot 250 millimeter. Volgens lokale bronnen staat er op sommige percelen water – met schade tot gevolg - en duurt het nog wel even voor het voldoende gedroogd heeft om de laatste maïs en soja te zaaien. Ondanks dat het zeer nat was in mei is het voorjaarswerk toch nog in rap tempo uitgevoerd in Iowa. Volgens het laatste Crop Progress-rapport van deze week was 93% van de maïs gezaaid tegen 95% in het vijfjarig gemiddelde.

Dat komt vooral door de zeer droge start van het seizoen. Ruim een maand geleden was een groot deel van Iowa nog rood gekleurd op de droogtemonitor. Na de regen van afgelopen maand is daar nog maar een geel vlekje van over. De bodem had ruimte om het nodige vocht op te nemen. Van droogte is in de cornbelt nauwelijks nog sprake. Alleen in het zuidwesten van de tarwegordel hebben telers te maken met echte droogte.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden