Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Zwakkere oliemarkt treft palmolieprijs nog niet

5 Juni 2024 - Klaas van der Horst

De palmoliemarkt laat momenteel twee tegengestelde bewegingen zien. De termijnmarkt tendeert lager, de fysieke markt stijgt, onder meer in Rotterdam. Ook het feit dat Indonesië zijn product weer concurrerender heeft gemaakt, verandert dat nog niet.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Indonesische besluit heeft onder meer te maken met de afzwakkende markt voor ruwe olie, die ook de termijnmarkt voor palmolie en andere plantaardige/eetbare oliesoorten omlaag duwt.

De Indonesische regering heeft eigenlijk een behoorlijk drastische stap gezet. Ze heeft de referentieprijs die ze hanteert bij de export en de heffingen die ze oplegt bij de export met bijna $100 per ton verlaagd voor de maand juni. De nieuwe referentieprijs is vastgesteld op $778,82 per ton voor crude palm oil (CPO).

Dit zal ongetwijfeld een gunstig effect hebben op de export. Mogelijk dat de fysieke prijs voor palmolie in de komende weken omlaag gaat, maar dat is nu nog niet merkbaar. In onder meer Rotterdam blijft de prijs stijgen.

Ten opzichte van koolzaad/raapzaadolie is palmolie zeker de laatste week relatief sterk gestegen. Zonnebloemolie heeft juist weer een licht dalende beweging ingezet, terwijl ook sojaolie goedkoper wordt.
 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden