Shutterstock

Analyse Eieren

Dalende eiermarkt werkt langzaam toe naar bodem

27 Mei 2024 - Wouter Baan

De eierprijzen zitten in een neerwaartse spiraal die vermoedelijk niet heel lang meer gaat duren. Het aanbod is ruim voldoende om aan de vraag te voldoen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eiermarkt doet wat saai aan op moment. Van week tot week laten de prijzen lichte dalingen zien. Dit patroon werd even doorbroken in de week voor Pinksteren, maar daarna is de neerwaartse lijn weer ingezet.

De Amsterdam Index (scharrel wit, categorie M) is intussen teruggezakt tot €12,35 per 100 eieren. Historisch gezien zijn dit hoge prijzen, maar wel aanzienlijk later dan vorig jaar rond deze tijd.

In balans
Vraag en aanbod zijn op dit moment redelijk in balans. Enkel scharreleieren zijn redelijk schaars op het moment. Normaal gesproken gaan de dalende eierprijzen afvlakken de komende weken, zoals het langjarige gemiddelde ook laat zien. In 2023 gebeurde dat niet, maar toen kwamen de prijzen van een extreem hoog niveau en was de markt verstoord geraakt door vogelgriep. De markt lijkt dit jaar wel weer toe te werken naar stabilisatie volgens insiders. 

Zomerperiode 
Een significante stijging van de prijzen zal vermoedelijk pas weer in september plaatsvinden. Gedurende de zomerperiode is de vraag naar eieren merkbaar kleiner. Een markt met enkel dagvers aanbod is daar gevoeliger voor dan andere dierlijke eiwitten als vlees dat goed kan worden opgeslagen. Tegelijkertijd zal het aanbod in de zomermaanden ook lager zijn, zeker tijdens hittegolven.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden