Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Cacaoprijs maakt wilde achtbaanrit

15 Mei 2024 - Alex Jurvillier

De cacaonoteringen schieten op en neer. Voor het weekend stond de Amerikaanse notering op $9.874 per ton, om vervolgens te kelderen met $2.708 tot $7.166 per ton. Gisteren schoot de prijs weer de lucht in naar $8.751 per ton. De notering in Londen maakte ook een snoekduik van £7.556 per ton naar £5.862 per ton, maar steeg gisteren met £153 minder hard.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het weer in West-Afrika is waar analisten voornamelijk over schrijven. Dat zou de komende periode natter kunnen worden, wat bevorderlijk is voor de komende oogst. Door de verschuiving van het sentiment zouden veelal longposities zijn gesloten. Misschien dat de daling nu verder doorzet.

De noteringen schoten gisteren weer de lucht in. Die extremen zouden vooral worden veroorzaakt doordat er minder contracten in omloop zijn. Daardoor zijn marktbewegingen intenser. Het sentiment leek afgelopen dagen wat wisselvalling en was gisteren weer wat negatiever. Dat zou de notering kunnen hebben gestuwd, evenals de euro en het Britse pond die ook in waarde stegen. Dat kan marktspelers motiveren tot aankopen.

Rabobank verwacht daling van cacaoprijzen
Vanaf het moment dat de noteringen piekten op 19 april is misschien al wel een dalende trend ingezet, maar met deze gigantische sprongen is het gissen. Afgelopen vrijdag publiceerde Rabobank een rapport van grondstoffenanalist Paul Joules, met de naam 'Heeft cacao eindelijk haar smeltpunt gevonden?'. Joules verwacht dan ook niet dat de prijzen snel zullen terugkeren naar 'normale' niveaus. Het is volgens hem waarschijnlijk dat de cacaoprijzen de komende jaren hoog blijven. Prijzen zullen in het laatste kwartaal van dit jaar volgens de bank in Londen gemiddeld £5.800 per ton bedragen en bij de Amerikaanse notering $7.000 per ton. Daarmee zouden de prijzen ten aanzien van het huidige niveau dus een stuk dalen.

Rabobank verwacht voor de oogst van 2024/25 een hoeveelheid van 2 miljoen ton in Ivoorkust en 550 duizend ton in Ghana. Daarmee zou sprake zijn van een toename op jaarbasis van 30.000 ton. Maar de kans bestaat dat cacaosmokkel richting naburige landen het volume beperkt. Cacaotelers hopen via die route op een hogere prijs voor hun cacao.

Grotere productie Ecuador
Opvallend zijn de cijfers van Rabobank voor Ecuador, dat komend seizoen in een eerste verwachting 510.000 ton zal produceren. De voorspelling van de Internationale Cacao Organisatie ICCO voor seizoen 2023/24 bedraagt 430.000 ton in Ecuador. Eerder schreven we over het groeipotentieel van Ecuador als cacaoland. Dat lijkt Rabobank ook te zien. De bank schrijft over de opwaartse productietrend van Ecuador het laatste decennium. Mede door de uitdagingen in West-Afrika bestaat de kans dat Ecuador boven Ghana komt te staan als productieland.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden