robert coolen / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Duitse eierprijs duikelt behoorlijk fors omlaag

15 April 2024 - Matthijs Bremer

De Nederlandse eierprijs is licht gedaald en volgt het bekende seizoenspatroon na Pasen. De vraag is nu vooral of een forse correctie nog volgt als de sector zijn reserves heeft gevuld. In Duitsland wacht de industrie daarmee, waardoor de daling fors is.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van eieren staat onder druk. In week 14 werden eieren met de maat M voor €13,75 per 100 stuks verhandeld. In week 16 daalde de prijs tot €13,35.

Daarmee volgt de prijs van eieren het patroon van het vijfjarig gemiddelde. Na de paasdagen daalt de vraag naar eieren over het algemeen flink. Dat komt deels omdat veel consumenten na de feestdagen wel even verzadigd zijn. Maar ook het mooiere weer speelt een rol. Waar consumenten in de winter meer eieren en zoetwaren eten, raken eieren vanaf de lente minder in trek.

Door schaarste hing de vraag boven de markt in hoeverre de eierprijs het gebruikelijke seizoenspatroon zou volgen. Inmiddels is het duidelijk dat de eierprijs wat is gedaald. Normaliter neemt de druk op de eiermarkt de komende weken fors toe. Net na de paasdagen is de druk meestal nog niet zo groot, aangezien de eiermarkt er in deze fase voor kiest om de opslagen te vullen. De vraag is nog wel of dit patroon ook dit jaar de kop opsteekt. In 2023 zorgde schaarste ervoor dat de eierprijs een stuk geleidelijker daalde dan je op basis van het vijfjarig gemiddelde zou verwachten. Het is zeker denkbaar dat de markt dit jaar het patroon van 2023 weer volgt.

Duitse markt
Op de Duitse markt vond een veel grotere prijscorrectie plaats. Bij onze oosterburen is de prijscorrectie fors. In week 13 werden eieren voor €15,60 per 100 stuks verhandeld. In week 15 was de prijs gedaald tot €13,80. In de toelichting van de Wesser EMS-notering is te lezen dat na Pasen de hoge vraag naar eieren wat is teruggevallen. Er zijn op het moment genoeg eieren op de markt om in de vraag te voorzien. Dat geldt niet alleen voor scharreleieren, maar ook voor biologische en vrije-uitloopeieren. Zelfs OKT-eieren (Ohne Kükentöten) zijn op het moment ruim voldoende beschikbaar. Sinds het verbod op het doden van eendagshaantjes zorgen tekorten voor faciliteiten die het geslacht van eieren kunnen controleren voor schaarste.

De noteringscommissie benadrukt dat de daling waarschijnlijk niet lang zo sterk zal blijven. Dit komt deels omdat de Duitse eiersector laat is begonnen met het opbouwen van nieuwe reserves. Omdat de prijs zo hoog is, kiezen handelaren ervoor om wat minder bij de pakstations in te kopen. Als de prijs voldoende is gedaald, dan begint de sector weer volop reserves op te bouwen, waardoor het aanbod op de vrije markt weer afneemt. Daarnaast wordt in de toelichting benadrukt dat de tekorten aan OKT-eieren waarschijnlijk weer druk op het aanbod zullen zetten als de vraag naar eieren toeneemt. Daarbij wijst de noteringscommissie op de naderende meivakantie die historisch gezien altijd samengaat met een grotere eierconsumptie.

{{dataviewSnapshot(52_1713168899)}} 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden