Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Weifelende boterkoper moet extra gaan betalen

11 April 2024 - Klaas van der Horst

Room en boter zijn deze week de winnaars op de zuivelmarkt. Niet voor de kopers, want die moeten dieper in de buidel tasten. Ze hebben echter ook weinig voor langere tijd gecontracteerd. Voor de rest is de zuivelmarkt meest stabiel met licht opwaartse tendens. Alleen magere melkconcentraat werd weer goedkoper.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bij dit eerste product ging deze week weer een groot deel van de winst verloren die vorige week nog werd geboekt. Oorzaak is een overvloedig aanbod. Ook de prijs van magere (ontroomde) melk ging om die reden onderuit.

Vooral vanuit Frankrijk is er veel goedkoop aanbod, dat ook hier de prijzen omlaag duwt. Er zijn weliswaar ook meer poedertorens vrijgekomen om het extra concentraat te verwerken, en er gaat ook een deel van het aanbod naar bijvoorbeeld Griekenland. Maar er blijft druk, misschien ook door een tekort aan transportcapaciteit.

Aanvoerplussen en -tekorten
Volgens diverse handelaren loopt het aanbod van melk in met name Duitsland en Frankrijk de laatste weken hard op en ligt de aanvoer boven die van vorig jaar. Dit wordt bevestigd door cijfers van het Duitse ZMB en France Agrimer en Cniel, maar het gaat tot nog toe slechts om een miniem plusje van enkele tienden van procenten. Daar tegenover staat dan een achterblijvende aanvoer in Ierland en het VK. 

Anders dan de concentraatprijs, loopt de roomprijs ook deze week weer verder op. Dit komt niet door ontwikkelingen in de versmarkt, maar vooral door de krappe botermarkt. Er is een goede vraag naar boter, maar vrij weinig beschikbaar product. In zekere zin lijkt het daarmee een herhaling te zijn van de situatie vorig jaar, maar toen waren de prijzen lager.
 

Veel boterkopers hebben hun behoefte nog lang niet afgedekt voor de komende maanden, maar de meeste kopers blijven toch dicht bij huis en kopen liever voor de korte termijn een iets duurder product dan dat ze voor langetermijncontracten afsluiten. Dit lijkt het ideale recept voor nog veel hogere prijzen. Temeer omdat ook Ierland, normaliter een grote leverancier van boter, nu behoorlijk achterloopt.

Boter duur, maar geen record
Misschien is er nog één omstandigheid die enige relativering aanbrengt. De boterprijs is nu wel hoog, maar in het voorjaar van 2022 werd op de piek van de markt toch nog zo'n €1.400 per ton meer betaald.

De melkpoedermarkt is deze week vrij rustig. Verse magere melkpoeder van A-kwaliteit met bestemming food lijkt iets in prijs aan te trekken. Aan de andere kant van het spectrum is er lichte neerwaartse druk door goedkoop aanbod dat is gemaakt van overtollig magere melkconcentraat. De weipoedermarkt blijft grotendeels rustig. De prijs van volle melkpoeder loopt iets op door de gestegen prijs voor melkvet. 

De stemming op de kaasmarkt tenslotte blijft opwaarts. De afzet loopt goed. Het aanbod blijft jong. Grote retailketens praten nu over contracten voor de tweede helft van het jaar, maar hikken nog aan tegen het vooruitzicht dat ze toch iets meer dan nu zullen moeten betalen voor de rest van het jaar, zo valt te horen.

Deze week zijn de noteringen voor Goudse en Edammer foliekazen licht hoger, terwijl de noteringen voor mozzarella en Cheddar amper bewegen. Producenten zijn voor een aantal kaassoorten ook terughoudend met het afgeven van prijsopgaves voor de langere termijn. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden