Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Weinig beweging op de tarwemarkt

9 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Spelers op de granenmarkt lieten zich niet gek maken afgelopen handelssessie. In Parijs vindt de tarwemarkt wat steun in berichten uit Rusland. Het USDA zet met het Crop Progress-rapport prijzen onder druk in Chicago. In Argentinië zijn er zorgen over de maïsoogst door een bacterie die huishoudt in het gewas.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €0,75 hoger op €203,75 per ton. Op de CBoT leverde tarwe 0,3% in naar $5.65¾ per bushel. Maïs sloot 0,3% hoger en kwam uit op $4.35½ per bushel. Soja daalde met 0,3% naar $11.81½ per bushel.

Rusland exporteerde afgelopen week 1,03 miljoen ton graan, zo blijkt uit de cijfers van SovEcon. Daarin zit 820.000 ton tarwe. Dat is iets minder dan de 840.000 ton die de voorafgaande week werd uitgevoerd. Prijzen voor de Russische tarwe blijven de stijgende lijn vasthouden. Ikar zet de notering voor Zwarte Zeetarwe op $210 per ton. Een week eerder was de $208 per ton. Stijgende prijzen in Rusland en minder export van tarwe gaven de Matif een zetje in de rug volgens analisten.

Tegenstrijdigheden in de VS
Het USDA kwam gisteren met de wekelijkse update van het Crop Progress-rapport. In de wintertarwe zijn nauwelijks verschuivingen. Net als vorige week krijgt 56% van het areaal wintertarwe de rating goed of excellent. 12% staat er slecht of zeer slecht op. Dat was vorige week 11%. Vorige jaar kreeg 37% de status slecht of zeer slecht. 6% van de wintertarwe staat in de aar tegen 5% vorig jaar deze week. Van het geplande areaal zomertarwe zit 3% in de grond. Dat is gelijk aan het vijfjarig gemiddelde. In Idaho is het zaaien het verst gevorderd met een kwart in de grond. Het zaaien van maïs in de VS loopt met 3% in de grond net iets voor op het vijfjarig gemiddelde dat op 2% staat.

De regen die de afgelopen weken viel in de VS heeft de belangrijke tarwestaten Kansas en Oklahoma gemist. Een deel van Texas heeft wel regen van betekenis gehad, evenals het droge deel van de Cornbelt. Afgezet tegen de goede stand van de wintertarwe is dat onvoldoende om de tarwemarkt steun te geven. Dat maïs wel een klein stapje omhoog maakt, past niet bij het weer van afgelopen dagen volgens sommige analisten.

Bacterieziek in maïs
De graanbeurs van Buenos Aires heeft de oogstverwachting voor maïs ten opzichte van de vorige prognose met 2 miljoen ton verlaagd naar 52 miljoen ton. Niet het weer maar een bacterieziekte in de maïs is verantwoordelijk voor de verlaging van de opbrengstverwachting door de beurs. "Verder aanpassingen worden niet uitgesloten aangezien de schade nog onderzocht wordt", schrijft de beurs in de toelichting. 11% van het gezaaide maïsareaal is inmiddels geoogst. Het dorsen van soja gaat in laag tempo vanwege regen volgens de beurs van Buenos Aires. Circa 2% is geoogst. De Argentijnse sojaoogst wordt geraamd op 52,5 miljoen ton.

In Brazilië is de sojaoogst verder gevorderd. 79,3% is gedorst tegen 81,9% vorig jaar volgens Patria Agronegocios. De gemiddelde prijs van soja in het eerste kwartaal van 2024 ligt op het laagste niveau sinds 2019, zo blijkt uit de cijfers van Secex. Voor internationale verkopen zit de gemiddelde prijs op 136,30 Braziliaanse reaal per 60 kilo-zak. Omgerekend is dat circa €416 per ton. De telersprijzen blijven de laatste weken nagenoeg stabiel. Voor maïs staan de prijzen op de Braziliaanse markt onder druk volgens Cepea. De prijs voor maïs daalde afgelopen week volgens het marktbureau met 0,5% naar 61,42 Braziliaanse reaal per zak van 60 kilo (circa €188 per ton).

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden