Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Europese tarwe heeft te lijden onder regen

27 Maart 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het wil maar niet droog worden en dat komt de Europese graanteelt niet ten goede. Dat werd nog eens bevestigd door het JRC in het Mars-bulletin. In de VS zijn er zorgen over vorst in de belangrijke tarwestaat Kansas. Een ruim aanbod van graan uit het Zwarte Zeegebied houdt de markt ondanks bullish nieuws in bedwang.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €3,50 lager op €201 per ton. Op de CBoT deden de koersen eveneens een stapje terug. Tarwe leverde 2,1% in en kwam daarmee uit op $5.43½ per bushel. Maïs daalde met 1,2% naar $4.32½ per bushel. Soja ontsprong de dans niet en sloot 0,8% lager op $11.99 per bushel.

De wintergranen zijn niet ongeschonden uit de natte herfst en winter gekomen, meldt het JRC, het wetenschappelijke bureau van de Europese Commissie, in de maart-editie van het Mars-bulletin. "In grote delen van West-, Noord-, en Oost-Europa hebben de extreem natte omstandigheden een negatief effect gehad op het zaaien, de opkomst en beginontwikkeling van de wintergewassen", schrijft het JRC. In het noorden en oosten is er daarnaast schade door de strenge vorst in december en januari. Omdat het maar nat blijft gaan de voorjaarswerkzaamheden gepaard met hindernissen volgens het JRC. Als de kans er is, wordt tussen de buien door kunstmest gestrooid, gespoten en zomergraan gezaaid. Dat laatste is vooral in het westen een probleem. De optimale tijd voor het zaaien van zomertarwe is al voorbij. In Roemenië en Bulgarije was het niet te nat maar te droog voor de ontwikkeling van de gewassen. Vooral koolzaad zal volgens het JRC niet meer volledig herstellen van het gebrek aan vocht.

Positieve opbrengstprognose
In de opbrengstprognose is het JRC ondanks de matige groeiomstandigheden wel redelijk positief. De gemiddelde tarweopbrengst wordt geschat op 5,7 ton per hectare tegen 5,65 ton in het vijfjarig gemiddelde en 5,6 ton vorig seizoen. Voor wintergerst verwacht het JRC 5,95 ton per hectare komende oogst. Het vijfjarig gemiddelde staat op 5,91 ton. Voor koolzaad wordt ook een bovengemiddelde oogst voorspeld met 3,25 ton per hectare afgezet tegen 3,18 ton per hectare in het vijfjarig gemiddelde. De opbrengstprognose van het JRC wordt gemaakt aan de hand van satellietbeelden. Het is wel opvallend dat ondanks alle problemen die het JRC opsomt er toch net bovengemiddelde opbrengsten uit het model komen rollen.

In de VS kwam het USDA met de cijfers over de conditie van wintertarwe in zeven staten waarin de teelt groot is. In Oklahoma en Texas is de stand van wintertarwe behoorlijk verbeterd. In Oklahoma krijgt 70% van het areaal de rating goed of excellent tegen 61% vorige week en in Texas is dat 51% goed/excellent vergeleken met 46% vorige week. In de grootste wintertarwestaat Kansas is het gewas achteruit gegaan. 53% krijgt nu de rating goed of excellent tegen 55% vorige week. In Kansas zijn er daarnaast ook zorgen over de late vorst. De eerste tarwepercelen beginnen daar te strekken en in die periode kan het gewas geen vorst gebruiken. Op circa 7% van de percelen wintertarwe is de eerste knoop los, dus de omvang van de mogelijk schade moet ook weer niet overdreven worden volgens analisten.

Prijsvechters
Ruim aanbod van graan uit het Zwarte Zeegebied drukte de stemming onder handelaren ondanks dat de toon van zowel het JRC als het USDA bullish was. Het Kremlin mag dan wel overhoop liggen met de Russische exporteur TD Rif en de uitvoer van circa 400.000 ton tarwe tegenhouden, door de goede oogst blijft er ruim voldoende tarwe beschikbaar volgens experts. Rusland biedt daarbij de tarwe aan tegen zeer scherpe prijzen. Oekraïne speelt een vergelijkbare rol maar dan in maïs. Vorige seizoen importeerde de EU veel meer maïs uit Oekraïne. Dat is het lopende seizoen een stuk minder waardoor Oekraïne een relatief grote voorraad heeft. Die voorraad wordt volgens analisten in de uitverkoop gedaan. Vooral de exporteurs uit de VS lijken moeite te hebben daar een antwoord op te vinden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden