Colzaco en Sonneveld

Analyse Grondstoffen

Prijs koolzaadolie trekt gestaag weer aan

25 Maart 2024 - Klaas van der Horst

De koolzaadolieprijs loopt weer gestaag op sinds de tweede week van dit jaar, en trekt mogelijk nog verder aan. Voornaamste oorzaak lijkt een kleiner areaal koolzaad dat is ingezaaid. Ook is er minder koolzaad geïmporteerd, wat de voorraden kleiner lijkt te hebben gemaakt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De laatste week is de koolzaadolieprijs wel weer iets teruggezakt, net als wat er gebeurde bij onder meer palmolie. De notering voor koolzaadolie in Rotterdam lag de afgelopen week rond de €1.000 per ton, wat ongeveer €100 lager is dan de prijs van palmolie en eenzelfde bedrag boven de prijs in de eerste week van januari.

In de eerste twee maanden van dit jaar is slechts ongeveer een derde geïmporteerd van wat er in dezelfde periode van 2023 is ingevoerd. Het Oekraïense aandeel daarin is evenwel sterk gestegen (naar 67%). Of dat ook in de volgende maanden van dit jaar nog zo zal zijn, moet worden afgewacht. De EU onderzoekt onder druk van protesterende boeren een kleinere invoer. Daarnaast wil de EU een flinke invoerheffing opleggen aan Russische graanproducten. Die kunnen tot nog toe vrijwel ongehinderd de EU binnenkomen.

Veel Russische koolzaadolie zit daar naar verwachting toch niet bij, want het Kremlin heeft tot en met augustus een exportverbod afgekondigd voor alle koolzaadolie. Voor Wit-Russische koolzaadolie geldt deze beperking tot nog toe niet.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden