Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Palmolieprijs volgt alternatieven en zwakt af

20 Maart 2024 - Klaas van der Horst

De palmolieprijs heeft de weg naar beneden ingezet. Eerst op de termijnmarkt in Maleisië, sinds kort ook op de fysieke markt in bijvoorbeeld Rotterdam. Hiermee volgt palmolie de beweging die eerder merkbaar was bij onder meer soja-olie. de wind waait even uit een andere hoek.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoe het precies gesteld is met de vraag en export van palmolie blijft, zoals gebruikelijk, niet helemaal helder. Vanuit Maleisië is er veel nieuws en wordt gemeld dat de export prima loopt. Vanuit Indonesië, het land met de grootste productie, is er beduidend minder informatie beschikbaar.

Berichten vanuit India, de grootste importeur van eetbare olie en ook palmolie ter wereld, wijzen er op dat het toch minder goed gaat met de afzet van palmolie. India verruilt een steeds groter deel van haar palmolie-import voor goedkopere soja- en zonnebloemolie.

{{dataviewSnapshot(46_1710934051)}}

Door verdere prijsdalingen op de termijnmarkt van met name soja-olie, loopt nu ook de termijnnotering van palmolie naar beneden. In het kielzog daarvan daalt met enige vertraging ook de fysieke prijs van palmolie in onder meer Rotterdam. 

{{dataviewSnapshot(46_1710937073)}}

In Europa is palmolie de laatste tijd overigens weer verder negatief in het nieuws gekomen door berichten van een internationaal journalistiek onderzoeksplatform The Gecko Project. Dit toont aan dat ook het RSPO-certificaat voor duurzame palmolie niet garant staan voor echt duurzame palmolie. Het grote Indonesische familiebedrijf FirstResources is bijvoorbeeld lid van de RSPO, de vereniging voor duurzame palmolie. Via allerlei constructies zit het echter ook achter Ciliandry Anky Abadi (CAA), de grootste ontbosser in Indonesië.
De RSPO geeft aan zelf niet snel en veel daar tegen te kunnen doen. Voor onder meer FrieslandCampina en een reeks andere Nederlandse/West-Europese bedrijven is het aanleiding om geen palmolie meer te kopen van First Resources. Probleem voor deze bedrijven is ondertussen waar ze nu nog wel gegarandeerd ontbossingsvrij product kunnen kopen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden