Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Brussel wil import tarwe uit Oekraïne niet beperken

20 Maart 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Steun aan Oekraïne blijft belangrijk voor de Europese Commissie. Brussel kan echter ook niet helemaal voorbij gaan aan de boerenprotesten die onder meer gericht zijn tegen de import van graan uit Oekraïne. Uit alle macht lijkt de Commissie de kool en de geit te willen sparen. Het gevolg: niemand is tevreden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tarwe op de Matif sloot voor het eerst deze maand boven de €200, zij het nipt. Het meicontract pluste namelijk €3 en kwam daarmee uit op €200,25 per ton. Op de CBoT steeg tarwe met 1,8% naar $5.52½ per bushel. Maïs liet een meer bescheiden stijging zien en noteerde een plusje van 0,8% en sloot op $4.39½ per bushel. Soja sloot 0,2% lager op $11.85½ per bushel.

Europa wil de import van agrarische goederen uit Oekraïne beperken. Daarover is vanmorgen in de Commissie overeenstemming bereikt. In januari stelde de Commissie nog voor de toegang voor producten uit Oekraïne vrij te stellen van importheffingen. Alleen voor pluimveeproducten, eieren en suiker werd een 'noodrem' ingebouwd wanneer de import van die producten boven de referentiejaren 2022 en 2023 uit zou komen. Mede onder druk van protesterende boeren zijn nu haver, maïs, grutten en honing aan die lijst toegevoegd. Het voorstel van de Commissie moet nog door het Europees Parlement en de Raad geloodst worden.

Tarwe blijft buiten noodmaatregelen
De Franse minister van Landbouw Marc Fesneau liet zich bij Franceinfo Radio weinig enthousiast uit over het voorstel van de Commissie. "We zullen eraan moeten blijven werken. Dit is niet het standpunt waar Frankrijk voor staat, ook al is er een zekere mate van vooruitgang." Als grootste tarweproducent van de EU is het voor Frankrijk een bittere pil dat tarwe buiten importbeperkingen blijft, al heeft de Commissie wel toegezegd de import van tarwe en andere granen te monitoren en indien er marktverstoringen optreden in te grijpen. Ook de aan Oekraïne grenzende EU-lidstaten Bulgarije, Hongarije, Polen, Roemenië en Slowakije lopen volgens de eerste berichten niet over van enthousiasme voor het voorstel van de Europese Commissie.

De regering Kiev bezweert dat de export van agrarische producten de Europese interne markt geen schade berokkent. Dat is zeker nu helemaal niet meer het geval aangezien 95% van de export over de Zwarte Zee gaat volgens Oekraïne. Dat de exportlimieten gebaseerd zijn op referentiejaren 2022 en 2023 noemt Kiev acceptabel. 2021 daaraan toevoegen (het jaar voor de Russische invasie) zoals verschillend EU-landen willen, zou onwerkbaar zijn volgens Oekraïne.

Voor Poolse boeren is het voorstel van de Europese Commissie niet voldoende. Zij gaan vandaag massaal de straat op. Verschillende bronnen melden dat de Poolse politie rekent op 580 demonstraties en blokkades vandaag waar in totaal circa 70.000 mensen aan zullen deelnemen. Naast de import van goedkope producten uit Oekraïne wordt er ook geprotesteerd tegen de Green Deal.

Voortbestaan van Oekraïne in het geding
De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin waarschuwde gisteren dat 'het voortbestaan van Oekraïne in gevaar is'. Rusland boekt kleine overwinningen aan het front in Oekraïne volgens Austin. "Dat komt wel tegen een hoge prijs zowel in termen van personeel als materieel."

Het weer is een andere factor die de tarwemarkt steun geeft. Op de prairies in de VS wordt voor begin volgende week matige vorst voorspeld. Dat is op zich niets geks voor deze tijd van het jaar. Tot half april is vrieskou niet ongebruikelijk in het gebied. Dit jaar is de wintertarwe alleen relatief ver ontwikkeld. Dat maakt dat het gewas in staten als Kansas en Oklahoma gevoelig is voor vorstschade. De wintertarwe staat er overigens wel goed op. In Kansas en Oklahoma krijgt respectievelijk 55% en 61% van het tarweareaal de rating goed of excellent van het USDA deze week.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden