Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Europa werkt aan sancties op Russisch graan

19 Maart 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De import van graan uit Rusland ligt onder het vergrootglas in Brussel. Door een Russische aanval op Odessa werd de markt er weer eens op gewezen dat import van graan uit het Zwarte Zeegebied geen zekerheid is. Op de sojamarkt zijn spelers niet meer zo onder de indruk van slecht nieuws uit Brazilië.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2,25 hoger op €197,25 per ton. Op de CBoT liet tarwe een flinke opwaartse correctie zien. Het meicontract tarwe op de beurs in Chicago sloot 2,7% hoger op $5.42¾ per bushel. Maïs bewoog voornamelijk zijwaarts en sloot uiteindelijk 0,2% lager op $4.36 per bushel. Soja daalde met 0,9% naar $11.87¾ per bushel.

De aanvallen van Rusland op havenfaciliteiten in Odessa afgelopen zondag maken maar weer eens duidelijk hoe broos de export van graan uit Oekraïne is. Dat is natuurlijk geen nieuws, maar spelers op de granenmarkt zijn daardoor wel met de neus op de feiten gedrukt. Oekraïne exporteerde tot nu toe dit seizoen 32,4 miljoen ton graan volgens het Oekraïense ministerie van Landbouw. Dat is 9,4% minder dan vorig seizoen. De tarwe-export loopt met 12,9 miljoen ton 5% voor op vorig seizoen. Oekraïne voerde verder 1,9 miljoen ton gerst uit, 16% minder dan vorig seizoen en 17,4 miljoen ton maïs, 17% minder. Veruit het grootste deel van de export loopt via de Zwarte Zee of de Donau. Het areaal zomertarwe in Oekraïne zou dit seizoen uit kunnen komen op 204.000 hectare, tegen 280.000 hectare vorig seizoen.

Protesten
De Europese Commissie zit in de maag met de protesterende boeren. Met verkiezingen op komst blijkt Brussel bereid concessies te doen. De scherpe randen van de Green Deal betreffende de landbouw worden er een heel eind afgehaald. Het is alleen wel afwachten hoe de lidstaten die geschrapte eisen vertalen naar nationaal beleid. Om de druk erop te houden hebben Poolse boeren maandag twee grensovergangen naar Duitsland geblokkeerd. Tot nu toe waren de grensblokkades vooral gericht op het oosten bij de grens met Oekraïne. Voor woensdag hebben Poolse boerenbelangenorganisaties nieuwe acties aangekondigd.

De import van goedkoop graan uit Oekraïne blijft naast de Green Deal het andere pijnpunt van voor Europese landbouwers. De Europese Commissie lijkt daar nu een beetje de aandacht van af te willen leiden door met importbeperkingen voor granen en oliehoudende zaden uit Rusland en Wit-Rusland op de proppen te komen. De Financial Times meldt dat Brussel een heffing van €95 per ton op granen uit Rusland en Wit-Rusland wil invoeren en een importheffing van 50% op oliehoudende zaden en daar van afgeleide producten uit deze landen. Rusland en Wit-Rusland zijn samen goed voor ruim 70% voor het koolzaadschroot dat de EU importeert. Op de Europese granenmarkt is Rusland maar een kleine speler. Met 290.000 ton tarwe is het goed voor een kleine 5% van de Europese tarwe-import, zo blijkt uit de laatste cijfers van de Europese Commissie. Ter vergelijking: de nummer 1 in dit seizoen is Oekraïne met een export van 4,4 miljoen ton tarwe naar de EU en nummer 2, Canada voerde 630.000 ton tarwe uit naar de EU.

Oogstverwachting Brazilië wederom verlaagd
Spelers in soja lijken niet warm of koud te worden van nieuwe berichten uit Brazilië. Volgens Patria Agronegocios is 62,3% van de soja in het land geoogst tegen 62,9% vorig seizoen. De voorsprong in de oogst is daarmee omgeslagen naar een achterstand. Dat komt door het late zaaien van een deel van het soja-areaal niet als een verrassing. Safras & Mercado heeft de oogstprognose voor soja wederom iets naar beneden bijgesteld. De totale oogst wordt nu geraamd op 149,08 miljoen ton. Dat is 0,3% minder dan in de februariraming van het bureau. Vorig seizoen werd er 157,83 miljoen ton soja gedorst in Brazilië. Het met soja beteelde areaal is volgens Safras 45,41 miljoen hectare. De opbrengsten in de steekproeven van Safras & Mercado variëren van 3,29 tot 3,55 ton per hectare.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden