Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Termijnnotering soja-olie krijgt tik van extra crush

11 Maart 2024 - Klaas van der Horst

De termijnnotering van soja-olie heeft in de voorbije weken een tik gekregen vanwege extra persingen (crush) bij vrijwel alle grote verwerkers. Oorzaak is extra vraag naar biodiesel, maar ook meer consumentenvraag.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De toegenomen crush van sojabonen vindt plaats in zowel Noord-Amerika en Europa als in China, zo melden diverse marktpartijen. In Noord-Amerika is met name de vraag naar biodiesel een drijvende kracht. In China lijken andere oorzaken aanwezig, maar feit is dat er meer soja-olie op de markt komt, wat de prijs doet dalen.

{{dataviewSnapshot(46_1710150070)}}

Een nieuw rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) over de verwachtingen voor het grondstofaanbod, lijkt te wijzen op een dalend aanbod van soja-olie, maar heel veel invloed op de markt heeft dit voorlopig nog niet. Er is genoeg aanbod van soja-olie.

Een mogelijke uitzondering lijkt India, waar minder zonnebloemolie kan worden aangevoerd en ook de reguliere aanvoer van soja-olie enigszins in het gedrang is gekomen door aanvoerproblemen via de Rode Zee. India zoekt nu alternatieve aanvoer vanuit Zuid-Amerika, maar ook dit gaat niet zonder strubbelingen.

Maleisië heeft ondertussen een initiatief gestart voor een alternatieve notering, naast die van de beurzen in Chicago en Dalian. Reden is dat Maleisië een betere prijsvergelijking wil met palmolie en dan op de grootste grondstoffenbeurs buiten China. De eerste notering moet op 15 maart het licht zien op de Bursa Malaysia.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden