Shutterstock

Analyse grondstoffen

Suikerprijs is dalende door groter aanbod

5 Maart 2024 - Jesse Torringa

De Europese suikerprijs staat onder druk en is na een lange periode van stijgingen dalende. Ook de termijnmarkt liet afgelopen week een behoorlijke daling zien en noteert onder de $600 per ton. De Europese suikerimport en -export beweegt zich weer richting gemiddelde niveaus, maar hoewel de import in de EU afnam vergeleken met vorig seizoen, is de suikeraanvoer uit Oekraïne juist wel toegenomen. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van grote prijsstijgingen was al even geen sprake meer op de Europese suikermarkt en langzamerhand lijkt de weg naar beneden te zijn ingezet. De gemiddelde Europese witte suikerprijs daalde in januari licht tot €853 per ton volgens de maandelijks gepubliceerde cijfers van de Europese Commissie. Dat is €3 minder dan een maand geleden. Het is het gevolg van een grotere Europese suikerproductie ten opzichte van vorig seizoen, dalende invoerprijzen vanwege druk op de mondiale suikerprijs, maar ook de concurrerende suikervolumes uit Oekraïne zijn een bepalende factor. Ook zijn de productiekosten van biet tot suiker aanzienlijk gedaald ten opzichte van 2022 door dalende energieprijzen.

De gemiddelde suikerprijs in Europa is licht gedaald, maar het zijn de landen waar een suikertekort heerst (regio 3, met name Zuid-Europa) waar de prijs aanzienlijk is gedaald, met €41 per ton. In Midden/Noord-Europa (regio 1) steeg de prijs licht en West-Europa (regio 2) bleef stabiel in januari. De prijsindicator van de Europese Commissie loopt iets achter op het heden en de prijzen op de Europese spotmarkt zijn dalende. Ook de gemiddelde verkoopprijs van kortlopende contracten daalt verder en bevestigd dat de vraag/aanbod-verhouding anders is dan begin 2022, toen er ruim €1.000 per ton werd afgetikt op de spotmarkt voor witte suiker.

Termijnmarkt onder druk
Op de termijnmarkten in Londen en New York staat de suikernotering ook onder druk. Het groeiseizoen bij 's werelds grootste suikerproducent Brazilië wordt nauwlettend in de gaten gehouden en door regenval zijn daar de zorgen over droogte de afgelopen weken wat afgenomen. Die gedachte samen met areaaluitbreiding van de suikerrietteelt moet dit jaar opnieuw tot een hoge suikerproductie leiden. Dat zet de mondiale suikermarkt onder druk. Een aandachtspunt blijft wel de exportcapaciteit, hoewel dit de records aan elkaar rijgt op het moment. Zo werd er in de eerste twee weken van februari meer dan het dubbele volume geëxporteerd dan een jaar geleden. Het Zuid-Amerikaanse land is niet de enige grote factor op de suikermarkt. Analisten hebben hun vizier op het moment vooral op India en Thailand gericht waar minder suiker dan gebruikelijk wordt geproduceerd. De situatie in India lijkt wel iets beter dan eerder werd geschat, maar van een gemiddelde productie is geen sprake. Er geldt tenslotte nog altijd een exportverbod op suiker in India.

Het witte suikercontract daalde eind februari fors en staat op het moment van schrijven (dinsdagmiddag 5 maart) op $590 per ton. De termijnmarkt in New York laat een vergelijkbare trend zien. De daling komt hoofdzakelijk voort uit het aflopen van het maartcontract doordat er op de laatste dag van de maand nog veel werd aangeboden. Ook de situatie in India en Brazilië heeft invloed. Hierdoor breekt de notering voor het eerst sinds december 2023 weer door de grens van $600 per ton.

Import krimpt, export weer op oude niveau
Met de Europese bietenverwerking achter de rug is het tijd voor de suikerproducenten om de balans op te maken. Het verwerkingsseizoen stond in het teken van redelijke wortelopbrengsten, maar wel met gemiddeld een iets lager suikergehalte. Daarnaast was de bietenoogst een hele strijd in meerdere Europese landen door de vele neerslag en dat schaadde de kwaliteit. Dit kwam de verwerking niet overal ten goede. Dat de suikerproductie in Europa stijgt vergeleken met een jaar eerder is een zekerheid, maar hoeveel precies blijft onzeker. De Europese Commissie raamt de productie op 15,8 miljoen ton suiker maar verschillende marktbureaus zoals Czarnikow, maar ook de Internationale Sugar Organisation (ISO), ramen de Europese productie op minstens 16 miljoen ton.

Dat de suikerproductie dit seizoen hoger ligt, is ook terug te zien aan de im- en exportvolumes. De import ligt met 739.000 ton tot half februari hoger dan het langjarig gemiddelde, maar is aanzienlijk kleiner dan de 1,1 miljoen ton van 2022/23 in dezelfde periode. De afname uit Oekraïne is wel gestegen en is de grootste leverancier voor de EU. Tot half februari is er 237.000 ton ingevoerd vanuit Oekraïne, 21% meer dan vorig seizoen op hetzelfde moment. De export ligt dit seizoen ook weer een stuk hoger met 408.00 ton tot half februari en is op vergelijkbaar niveau met 2021/22.

De invoer van suiker uit Oekraïne is sinds december 2023 niet verder gestegen. De EU is met afstand de belangrijkste bestemming van suiker uit Oekraïne volgens cijfers van de EC. In de eerste vier maanden van het huidige seizoen 2023/24 blijkt slechts een klein deel van de door Oekraïne uitgevoerde suiker naar landen buiten de EU te zijn gegaan, waaronder 8.000 ton naar Kameroen, 3.000 ton naar Israël en naar Libië en 2.000 ton naar Turkije. Dat was voor 2022/23 wel heel anders, toen ging er slechts een fractie van de totale export richting de EU.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden