Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Olijfolieprijs blijft hoog na januaripiek

4 Maart 2024 - Klaas van der Horst

De olijfolieprijs blijft hoog, maar lijkt sinds een piek in januari niet meer te stijgen. Voor een deel van de consumenten is de grens van wat ze nog betaalbaar vinden nu wel bereikt. Anderzijds is het nu ook even afwachten hoe het nieuwe groeiseizoen zich dit jaar gaat houden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorig jaar zijn alle prijzen nog wel hard omhoog gegaan. Volgens Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, steeg de gemiddelde olijfolieprijs tussen januari 2023 en januari 2024 met 50%. Ook in de jaren daarvoor steeg de prijs al hard.

De oorzaken van de prijsstijging zijn bekend. Het gevolg ervan is dat een deel van de consumenten overstapt naar een minder kostbare spijsolie (in Spanje vorig jaar 40%), en dat de consumptie van olijfolie per saldo daalt. 

Olijftelers hopen dat het nu een beter seizoen wordt en wachten af. Er is deze winter meer neerslag gevallen dan in voorbije jaren. Dat is goed voor de teelt, maar de klimatologische omstandigheden hebben de laatste jaren niet meegewerkt. Daarbij is het areaal buiten de traditionele productiegebieden amper uitgebreid. In China komt de productie op, in Zuid-Amerika worden ook meer olijfgaarden opgezet met het oog op de moeizame teelt in de oude regio,s, maar hele grote nieuwe teeltgebieden zijn er nog niet bij gekomen. De olijfolieteelt en -prijs blijft sterk aangewezen op de grote oude gebieden in Spanje, Italië en Griekenland.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden