Shutterstock

Analyse Grondstoffen

EU en VS houden elkaar in de tang op graanmarkt

23 Februari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Weinig spectaculaire bewegingen op de tarwemarkt afgelopen handelssessie. Maïs en soja stonden mede door gunstige weersomstandigheden in Zuid-Amerika onder druk. De granenmarkt krijgt al met al meer kenmerken van een weermarkt. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €3,75 hoger op €207,50 per ton. Op de CBoT bleef tarwe onveranderd op $5.83¼ per bushel. Maïs sloot afgelopen handelssessie 1,2% lager op $4.06 per bushel. Soja maakte een vergelijkbare beweging en sloot 1,1% lager op $11.47¾ per bushel.

Op de tarwemarkt houden Europa, Amerika en het Zwarte Zeegebied elkaar in de houdgreep. Lijkt er op een van de markten wat te gebeuren, werken de andere als een rem. Dat mechanisme treedt vooral in werking als de prijs omhoog neigt. Nieuwe sancties van het Witte Huis gericht tegen het Kremlin na de dood van Navalny raken mogelijk de Russische graanexport. Dat zorgde vooral in Chicago voor wat rumoer. Later vandaag zal het sanctiepakket bekendgemaakt worden.

Weer een droog seizoen?
Grote droogteproblemen in de VS zoals we vorig jaar zagen zijn nu zeker niet aan de orde. Helemaal zoals de telers graag aan het nieuwe seizoen zouden beginnen gaat het ook weer niet. In de zomertarweregio's, vooral de noordelijk prairies, begint het droog te worden. 28% heeft te kampen met droogte tegen 22% vorige week, zo blijkt uit de nieuwe droogtemonitor. Vorige jaar deze week stond dat overigens op 64%. In de wintertarwegebieden is droogte een veel minder groot probleem met 12% dat last heeft van droogte vergeleken met 57% vorig jaar.

In Argentinië werkt het weer naar zeer droge jaren nu behoorlijk goed mee. De conditie van soja is ondanks het warme en droge weer zelfs nog wat verbeterd volgens de graanbeurs van Buenos Aires. De droogtegebieden zijn wel wat gegroeid volgens de beurs. De komende dagen zit er regen in de weersvoorspellingen.

Bron: Buenos Aires Grains Exchange

Goede vraag naar biodiesel heeft de Braziliaanse sojaverwerker Tentos geen windeieren gelegd. De omzet van de industrietak van het bedrijf groeide in 2023 met 56% naar omgerekend $952 miljoen. De verwerking van soja is daarmee de grootste tak in het bedrijf dat ook meststoffen en zaaizaad levert en graan verhandelt. In de toelichting op de cijfers schrijft de topman van het bedrijf te verwachten volgend jaar verder te groeien in sojaverwerking door het verhogen van de bijmengplicht in diesel in Brazilië van 12% naar 14%.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden