Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Boter grillige factor in bakkerijgrondstoffen

21 Februari 2024 - Redactie Foodbusiness

Terwijl de tarwemarkt op zoek is naar een bodem, snelt de boterprijs omhoog. De torenhoge suikerprijzen maken juist een rechtsomkeert. In deze analyse gaan we de bakkerijgrondstoffen een voor een langs.  Het blijft zoeken naar de bodem in...

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het blijft zoeken naar de bodem in de tarwemarkt. Het maartcontract op de Matif blijft nog wel boven de €200 per ton hangen, maar het contract is al onder deze grens gezakt. Mondiaal gezien wordt er een redelijk goed tarweoogst voorzien. In het Zwarte Zee gebied is de wintertarwe tot nu toe goed door de winter gekomen. In de VS is er in tegenstelling geen droogte probleem in de tarwegordel. Ook daar is de uitgangspositie relatief goed. Voor de EU zijn de verwachtingen minder positief. FranceAgriMer schrijft dat 68% van de wintertarwe in Frankrijk er goed of excellent op staat tegen 93% vorig seizoen. Dat is het gevolg van de natte herfst en winter. Volgens analisten kwakkelt niet alleen in Frankrijk de tarwe. In grote delen van Noordwest-Europa staat de wintertarwe er maar matig

Botermarkt extreem volatiel
Never a dull moment op de botermarkt, wordt weleens gekscherend gezegd. De huidige volatiele marktomstandigheden onderstrepen die uitspraak maar weer. Het hele jaar al is de markt bewegelijk en het lijkt alleen maar meer te worden. Afgelopen week steeg de notering van DCA tot boven het niveau van €5.500 per ton, het hoogste niveau sinds medio november. Een verdere opleving ligt in het verschiet, want in de markt gaan geluiden rond dat er boter wordt verhandeld voor €6.000 of meer. De laatste keer dat er een zes voor de boterprijs stond, was in 2022 en dat jaar ging met extreem hoge prijzen gepaard. De termijnmarktprijs op de EEX in Duitsland is ook stijgende. Het mei-contract is tot boven het niveau van €6.000 per ton gestegen. De eerdere contracten noteren nog wel onder dit niveau. Voor de contracten verderweg worden nog hogere prijzen betaald. De vraag is of boter echt schaars is, of dat producenten en handelaren aanbod achter de hand houden. Dit zal de komende weken duidelijk moeten worden.

Suikerprijzen zijn dalende
Van de stijgende trend die in januari van kracht was, is niets meer over. Het witte suikercontract in Londen staat op het moment van schrijven op $630 per ton, gemiddeld $35 lager dan en week geleden. De bovengemiddelde Braziliaanse suikerproductie van 2023 blijft met het grote aanbod drukken op de termijnmarkt. Echter zorgt de maximaal benutte exportcapaciteit ervoor dat het exportvolume lager ligt dan het land zou willen. Daarnaast is er veel te doen om het feit dat er meer suikerriet verbruikt wordt voor de productie van suiker dan ethanol, vanwege de betere winstgevendheid. Het is een teken aan de wand dat dit ook het komende jaar zal zijn gezien de huidige marktniveaus van ruwe olie en suiker. 

In Europa hebben de meeste suikerfabrieken de suikerbietencampagne afgesloten. De verwerking van suiker stopt daardoor en de suikerproducenten maken de balans op. Duidelijk is dat de suikerproductie dit seizoen hoger ligt dan afgelopen seizoen, maar dat het een uitdagende campagne was. Daarnaast valt het suikergehalte uit de suikerbieten wat tegen en ligt deze Europees breed gezien ondergemiddeld. Hierdoor kan de suikerproductie van Europa iets lager komen te liggen dan eerder werd verwacht.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden