Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Eiermarkt staat er sterk voor door beter imago

19 Februari 2024 - Matthijs Bremer

De eierprijs is deze week licht gestegen. Historisch gezien ligt een daling na een korte opleving voor de hand. Dit jaar zijn er door de forse vraag echter twijfels of de gebruikelijke februaridip nog komt. Met name uit Duitsland komen signalen dat het betere gezondheidsimago van eieren de vraag naar boven trekt.  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eierprijs is na de daling in het begin van het jaar weer licht gestegen. In week zeven nam de prijs toe van €13,15 tot €13,20 per 100 stuks (maat M).

Historisch gezien zet de eierprijs de komende weken na een lichte stijging een paar forse stappen naar beneden. In hoeverre de markt ook dit jaar het patroon volgt, is nu wel de vraag die boven de markt hangt. Op het moment overheersen gemengde signalen en lijkt de markt moeite te hebben om richting te kiezen. Her en der wordt een lichte daling van de vraag geconstateerd, maar zeker niet iedereen is het met die lezing eens. Over het algemeen is de vraag groter dan in deze periode van het jaar gebruikelijk is.  

Signalen dat de markt er beter voorstaat dan de laatste vijf jaar gebruikelijk was, komen vooral uit Duitsland. In de toelichting van de Weser-Emsnotering is te lezen dat de eiermarkt begin vorige week leek te normaliseren. Daarmee doelt de noteringscommissie op vraaguitval. Meestal daalt de vraag naar eieren onder zowel consumenten als de industrie omdat consumenten in de eerste maanden van het nieuwe jaar minder zoetwaren en sauzen eten. Later in de week nam de vraag echter weer toe tot ver boven het gebruikelijke niveau.

Imago
De commissie verklaart de hogere vraag door veranderende consumentenvoorkeuren. Vooral de verkoop van tafeleieren verloopt beter dan verwacht. Dit lijkt samen te hangen met een veranderend gezondheidsimago van eieren. Lang werden eieren gezien als een product dat zeer gedoseerd geconsumeerd moet worden. Omdat eieren veel cholesterol bevatten, werd lang de relatie gelegd met onder meer hart- en vaatziekten. Nu de nadruk meer op de negatieve impact van suiker komt te liggen, verbetert het imago van eieren.

Daarbij krijgt het product de laatste jaren ruggensteun van verschillende studies waaruit zou blijken dat gezonde volwassenen zo'n zeven eieren per week kunnen eten zonder nadelige effecten voor de gezondheid. Traditioneel wordt geadviseerd om de eierconsumptie tot maximaal twee à drie eieren per week te beperken. Deze resultaten zorgen er samen met een hoge concentratie aan verschillende essentiële micronutriënten voor dat eieren aan populariteit winnen in een markt die steeds meer aandacht heeft voor gezonde voeding. Daar komt nog bovenop dat eieren vanwege fors hogere vleesprijzen steeds vaker ook als vleesvervanger worden gebruikt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden