Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Nederlandse eiermarkt komt even tot rust

5 Februari 2024 - Matthijs Bremer

De prijs van eieren is op het moment stabiel. Meestal daalt de prijs begin februari, maar het zou goed kunnen dat de daling al heeft plaatsgevonden. In Rusland zijn de eierprijzen ondertussen wel fors gestegen, terwijl Chinese eieren goedkoper worden. Ondertussen heeft de Europese Commissie een noodrem voorgesteld voor importen uit Oekraïne.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De eierprijs is stabiel na twee weken van daling, bij een stand van €13,15. Daarmee komt er een einde aan de daling die na week 1 in gang werd gezet.

Over het algemeen is de prijs in deze periode van het jaar redelijk stabiel, maar volgt er in februari een correctie aangezien de verkopen in deze periode iets dalen. Dit jaar zou het echter niet mogen verbazen als die correctie dit jaar achterwege blijft. Aan de ene kant is de vraag duidelijk hoger dan andere jaren. Eieren op de spotmarkt vinden nog altijd vrijwel direct een koper. Dat er constante prijsdruk was, komt door een ietwat afhoudende industrie die de prijzen probeerde te drukken om wat lucht te creëren, met stijgende prijzen tot maart in het achterhoofd.

De verwachting van de markt is een lichte daling. Al is het de vraag in hoeverre dit de prijzen onder druk zet. Pakstations willen naar het zich laat aanzien voorlopig nog wel wat voorraad opbouwen. Met name in Duitsland vinden eieren nog altijd snel een koper. Daarom blijft de prijs in Duitsland in de lift zitten. In week 3 werd voor 100 Duitse bruine scharreleieren €14,55 betaald. In week 5 steeg de prijs tot €14,80.

Rusland en China
Daarnaast heeft Rusland de heffing op de import van eieren tot en met 30 juni opgeschort. Rusland heeft op het moment te maken met een enorme inflatie op eieren, veroorzaakt door een aanvoertekort. In december stegen de eierprijzen vergeleken met januari 2023 met maar liefst 40,3%. Aan het einde van die maand schafte Rusland de accijnzen op eieren al af. In internationale media is te lezen dat er forse tekorten zijn in de supermarkten en dat er inmiddels een zwarte markt is ontstaan waarbij individuen die nog wel eieren willen hebben, woekerprijzen moeten betalen.  

Opmerkelijk is dat de prijzen in China een tegenovergestelde beweging maken. Gezien de groeiende handelsbetrekkingen tussen beide landen zou je verwachten dat prijzen van landbouwproducten vergelijkbare trends vertonen. Dit is voor eieren echter nog zeker niet het geval. Op het moment wordt voor een ton eieren 3.187 Chinese yuan afgerekend (bij de huidige wisselkoersen €416,29). In de zomer topte de markt nog op €5.018 (€655,46).

Noodrem
Voor de Europese interne markt heeft de Europese Commissie een noodrem voor importen uit Oekraïne voorgesteld. Daarmee corrigeert ze een deel van haar beleid. Om de Oekraïense economie een handje te helpen, wil de Europese Unie de vrije handel met het land in oorlog zo veel mogelijk in stand houden. Voor enkele producten waarvan de importen sterk zijn toegenomen, bijvoorbeeld pluimveevlees, granen en eieren, wil de Europese Unie evenwel een soort noodrem invoeren. De import van eieren steeg sinds de tarieven zijn afgeschaft met 172%. Als de importen boven de gemiddelden van het 2022 en 2023 uitkomen, dan wil de commissie nieuwe importtarieven kunnen invoeren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden