Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Palmolienotering zit even in onrustig vaarwater

17 Januari 2024 - Klaas van der Horst

De palmoliemarkt laat zich de laatste weken van zijn grillige kant zien. Dit speelt zowel op de termijnmarkt, waar zoiets niet ongewoon is, als op de fysieke markt. Het lijkt te maken te hebben met zowel de onrust en zwakte op de oliemarkt als geheel als met verwarrende berichten over handelsdata.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aan het einde van de eerste handelsweek van dit jaar zakte de fysieke prijs CIF Rotterdam naar €900 per ton, maar daarna ging de prijs snel weer omhoog naar €950 per ton.

Daarmee bewoog deze prijs een beetje mee met de beweging op de markt voor minerale olie en ook enigszins in lijn met andere eetbare oliesoorten.
De palmolieprijs kreeg in de laatste week evenwel ook weer steun vanuit de eigen markt. Zo maakte India bekend dat het land het verlaagde importtarief voor palmolie met nog een jaar verlengt. Dat gaf de prijs een duwtje omhoog, want India is een heel grote importeur.

Indonesië gaf aan dat het voor dit jaar een lagere palmolie-export voorziet, slechts 29 miljoen ton, ofwel een daling van 4%. Het land heeft veel palmolie nodig voor de productie van biodiesel. Ook dat steunt de prijs. Minder eenduidig zijn de berichten uit Maleisië. Daar spreken de bronnen elkaar tegen over groei dan wel stagnatie van de palmolie-export.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden