Shutterstock

Analyse grondstoffen

Angst voor cacaotekort stuwt prijs verder omhoog

17 Januari 2024 - Jesse Torringa

Even leek het er op dat de cacaomarkt in wat rustiger vaarwater terecht was gekomen, maar de angst voor een tekort nemen snel weer de overhand. De cacaoprijs op de termijnmarkt is weer dicht bij het hoogste niveau in ruim 46 jaar. Echter hebben de hoge prijzen ook hun invloed op de vraag.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De termijncontracten voor cacao hebben in New York in 2023 bijna een verdubbeling van de waarde doorgemaakt. Een maand later op 30 november werd het hoogste punt in 46 jaar bereikt, bij een stand van ruim $4.450 per ton cacao, waarna de markt in de staart van 2023 weer wat lager noteerde. Inmiddels is de weg omhoog weer ingezet en momenteel noteert de termijnmarkt ICE in New York $4.360 per ton. De belangrijkste oorzaak is de toenemende zorg over een tekort aan de grondstof. 

Ongeveer 60% van de mondiale cacaoproductie komt uit Ivoorkust en Ghana, waar de opbrengsten van cacaobonen blijven tegenvallen. Het stopzetten van de termijnhandel voor de volgende oogst in Ivoorkust verergert de onrust op de cacaomarkt. In Ivoorkust blijft de cacaolevering door boeren naar de havens met 35% achterlopen vergeleken vorig jaar. Dat meldt de regering voor de periode van 1 oktober tot 7 januari. Eerst moet de productievoorspelling worden herzien. Maar ook omringende Afrikaanse landen, zoals Kameroen en Nigeria, kampen met lagere opbrengsten en zijn met een mondiaal aandeel van 5% tot 7% ook belangrijk voor het internationale aanbod. Zo wordt in Nigeria een productie van onder de 300.000 ton verwacht.

Lichtpuntje Brazilië
Aan de andere kant van de Atlantische oceaan is er juist een meevaller op het gebied van het aanbod. De cacaoverwerking in Brazilië bereikte in 2023 een totale productie van 253.000 ton cacao, een stijging van 12% vergeleken een jaar eerder. Daarnaast is dit het grootste volume in de afgelopen vijf jaar, zo meldt industriegroep AIPC. Al is deze productiestijging nauwelijks terug te zien op de termijnmarkt. Brazilië vertegenwoordigt met hun cacao slechts enkele procenten van het totale aanbod.

De hoge prijzen leiden wel tot minder vraag op termijn, zo is de verwachting van analisten. Zeker omdat het huidige prijsniveau van cacao nog lang niet overal is doorberekend in de producten waar de grondstof in voorkomt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden