Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Laatste signalen wijzen op lagere boterprijzen

10 Januari 2024 - Wouter Baan

De botermarkt is vrij gebalanceerd van start gegaan in 2024. Daarmee wordt de trend die eind vorig jaar al zichtbaar was doorgetrokken. Wel buigen de termijnmarktprijzen recent naar beneden af en tonen de fysieke prijzen ook haarscheurtjes.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een sterk derde kwartaal stabiliseerden de boterprijzen in Noordwest-Europa net voor de kerst rond de koers van €5.500 per ton. Vervolgens bleef de markt vrij stabiel. Aan boter kleeft het beeld van een grillige zuivelcommodity, maar kaas en melkpoeder waren de afgelopen weken bewegelijker.

Hogere supermarktprijzen
De botermarkt oogt redelijk in balans. Vers product is beperkt beschikbaar en de vriesvoorraden zijn redelijk overzichtelijk. De vraag moet begin 2024 nog wel loskomen, maar dat is gebruikelijk voor deze tijd van het jaar. De zuivelafzet is in het eerste kwartaal doorgaans wat zwakker. Dat lijkt ook dit jaar zo te zijn.

Door de prijsopleving in het vierde kwartaal is boter in supermarkten overigens wel wat duurder geworden. In oktober en november werd al een prijsverhoging doorgevoerd en begin januari heeft Aldi opnieuw de prijzen voor verpakkingen van 250 gram verhoogd. Deze ontwikkeling zou de consumentenvraag in 2024 kunnen afremmen.

Room aantrekkelijker geprijsd
Door de correctie van de roomprijzen rond kerst is het voor zuivelproducten zonder eigen melkaanvoer weer aantrekkelijk geworden om verse boter te produceren. Naar verluidt wordt dit ook wat meer gedaan. Hoewel de botermarkt begin januari in grote lijnen redelijk stabiel aanvoelt, wijzen de huidige marktsignalen eerder op een verzwakking dan andersom.

De termijnmarktprijs voor boter op de EEX in Duitsland piekte eind vorige week nog boven €5.700 per ton, maar is ondertussen alweer ruim €100 teruggezakt. Ook vanuit de fysieke handel komen deze week de eerste signalen dat de prijzen langzaam iets teruglopen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden