Nestlé

Analyse Grondstoffen

Cacaoprijs corrigeert stevig na forse daling

10 Januari 2024 - Matthijs Bremer

De prijs van cacao heeft deze week een behoorlijk stap naar beneden gezet, al vond er ook weer snel een forse correctie plaats. Bovengemiddeld grote regenval in 's werelds grootste producent Ivoorkust gaf wat lucht op de overspannen cacaomarkt. Angst over El Nino en de slechte oogst van 2023 namen het sentiment gouw weer over.  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De cacaoprijs onderbreekt fr stijgende lijn en heeft deze week stap naar beneden gezet. Op woensdag 3 januari werd Cacao op de ICE voor $4.238 per ton verhandeld. Op donderdag 4 januari noteerde de prijs nog wat hoger en steeg de prijs naar $4.260. Op maandag 8 januari daalde de prijs fors tot $4.094. Een dag later vond de dag er na een opwaartse correctie van bijna $70 plaats.

Met name stevige regenval in Ivoorkust zorgde ervoor dat de prijs eind vorige week behoorlijk onder druk kwam te staan. Normaliter is het in januari in West-Afrika zeer droog, maar op sommige momenten werd er in de belangrijke cacao-regio Abengourou maar liefst 19,5 millimeter regen gemeten. De verwachting van de markt is dat de productie in de voornaamste productieregio's toeneemt, zo publiceerde Reuters maandag 8 januari. Boeren in het gebied geven aan dat de regen daarnaast goed is voor de kwaliteit van de bonen die in februari en maart worden geoogst.

Grosso modo heeft de markt ondanks de stevige regenval weinig vertrouwen in een herstel. De verachting is dat het El Nino weespatroon de productie dit jaar tikken uitdeelt. Bij dit weerspatroon ligt het voor de hand dat de buitengewoon grote regenval in West-Afrika door droogte wordt opgevolgd. Daarbij ligt 2016 nog vers in het geheugen. Dat jaar steeg de cacaoprijs door droogte naar het hoogste niveau in 12 jaar tijd.

Resultaat 2023 domineert sentiment
De stevige correctie van dinsdag 9 januari benadrukt daarnaast de moeizame achtergrond waartegen de Cacaoprijs op 30 november de hoogste prijs in 46 jaar bereikte. Hoewel er door de stevige buien in West-Afrika hoop is dat het aanbod wat stijgt, overheerst nog altijd de angst voor tekorten. De markt is de recente oogstcijfers van Ivoorkust niet vergeten. In de periode van oktober tot en met december 2023 is 34% minder cacao geoogst dan in dezelfde periode van 2022. Ook de oogst van de één na grootste producent, Ghana, valt fors tegen. De productie van Ghanese cacao wordt op 683.000 ton geschat, een daling van 24% ten opzicht van 2022. Dit is de laagste productie in 13 jaar.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden