Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Braziliaanse sojaoogst dreigt tegen te vallen

3 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Graan op de termijnmarkten heeft in de eerste handelssessie van 2024 over de hele linie een stap terug gedaan. Vooral tarwe op de CBoT valt op in dat opzicht. De bulls in de markt zijn naar de achtergrond verdrongen. Verder zijn de weersvoorspellingen voor Zuid-Amerika gunstiger geworden voor boeren op dat continent.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,50 lager op €221 per ton. Op de CBoT deed tarwe een forse stap terug en sloot 3,4% lager op $6.06¾ per bushel. Maïs daalde met 1,6% naar $4.63¾ per bushel. Soja sloot ook in de rode cijfers en verloor 1,5% om te sluiten op $12.74 per bushel.

Verbeterde weersomstandigheden in Zuid-Amerika drukte de graanprijzen omlaag. Voor de droge delen in Brazilië worden de komende dagen zware buien voorspeld. Het zuiden van Brazilië en Argentinië heeft een goede mix van zon en regen in de weerberichten. Grote vraag is of dat op tijd om de Braziliaanse sojaoogst te redden. Verschillende lokale bronnen schatten de sojaoogst op 151 tot 153 miljoen ton. Het USDA rekende in de laatste voorspelling met 161 miljoen ton.

Vroege oogst
Gevreesd werd dat door een gemiddeld late zaaidatum en matige start van soja het areaal van maïs, dat als volgteelt wordt gezaaid, lager uit zou vallen. Dat zou nog weleens een heel eind los kunnen lopen. Ongeveer 80% van het geplande soja-areaal in de staat Mato Grosso zat begin november (het optimale moment) in de grond volgens het agrarisch economisch instituut van de staat. Dat was een jaar eerder meer dan 90%. De soja die op tijd gezaaid is, rijpt echter sneller af door de droogte waardoor de volgteelt maïs relatief vroeg gezaaid kan worden. Vroeg gezaaide maïs is doorgaans gunstig voor de opbrengst. De laat gezaaide soja zal echter niet op tijd geoogst kunnen worden om daarna nog maïs te kunnen zaaien. Sommige telers overwegen uit kostenperspectief minder maïs te zaaien. Sojaopbrengsten vallen over het algemeen tegen en telers moet wel de liquide middelen hebben om kunstmest en uitgangsmateriaal voor de relatief dure maïsteelt aan te schaffen.

Matige tarwe-export
Op de tarwemarkt is er onvoldoende bullish nieuws om de prijs in de benen te houden. De geopolitieke situatie blijft gespannen met Russische aanvallen op de Oekraïense Zwarte Zeehavens en de onrust op de Rode Zee. De VS exporteerde in de week eindigend op 28 december 273.000 ton tarwe. Totaal is er 9,6 miljoen ton tarwe geëxporteerd door de VS. Dat is 19% minder dan vorig jaar. Van de door het USDA voorspelde export voor seizoen 2023/24 is 49% uitgevoerd. Het vijfjarig gemiddelde voor deze periode is 55% van de voorspelde seizoenexport.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden