Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Boter en tarwe vrij stabiel, suikerprijs in beweging

3 Januari 2024 - Redactie Foodbusiness

De boter- en tarweprijzen bewegen in de eerste week van het nieuwe jaar tamelijk stabiel, net zoals dat eind 2023 het geval was. Dit kan niet gezegd worden over de suikerprijzen die behoorlijk onderuit zijn gegaan. In deze analyse gaan we de bakkerijgrondstoffen een voor een langs. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tarwe op de Matif kabbelt voort rond de koers van €220 per ton. Afgelopen dagen lag Oekraïne opnieuw onder vuur van Russische drones en raketten. Ook de haven van Odessa was doelwit. Een terminal is daarbij geraakt, maar de schade is beperkt gebleven volgens verschillende lokale bronnen. Het nieuwe offensief van Rusland volgt nadat er vorige week een bulkcarrier - onderweg om graan te laden in Oekraïne - op de Zwarte Zee op een zeemijn voer.

Spelers op de Europese tarwemarkt zijn niet meer zo onder de indruk van de onrust in het Zwarte Zeegebied, kunnen we voorzichtig concluderen. In de VS staat volgens de deze week gepubliceerde cijfers van het USDA de wintertarwe in Kansas, Oklahoma en Texas er eind december beter op dan eind november het geval was. Regen op de zuidelijke prairies hebben effect gehad.

Goede vraag naar winterboter
De boterprijzen zijn vrij stabiel bij de start van 2024. De markt concentreert zich rond een prijsniveau van €5.500 per ton. Geen topniveau, maar desalniettemin historisch gezien wel hoog te noemen. De vraag naar winterboter is goed en de voorraden worden als normaal omschreven. Verse boter is door de hoge roomprijzen in het vierde kwartaal schaars. Dit maakt dat de boterprijzen voorlopig in de benen worden gehouden.

Wel kan er prijsdruk op de botermarkt ontstaan, wanneer de komende weken fors meer room op de markt komt. Seizoensmatig neemt de melkaanvoer weer toe, al is er jaar-op-jaar bekeken in veel Europese landen wel sprake van een achterstand. Dit maakt dat er geen aanleiding is om een overaanbod aan room te verwachten. De roommarkt stond eind 2023 in het teken van uiteenlopende prijzen die variëren van €5.300 tot kort boven €6.000 per ton. Bij de start van 2024 liggen de prijzen aan de bovenkant van de genoemde range. De relatief lage onderkant kwam door ongunstige laadmomenten bij fabrieken en een tekort aan vrachtwagenchauffeurs rondom de feestdagen.

Europese suiker op termijn goedkoper
De suikerprijs op de termijnmarkt in Londen is in de staart van 2023 aanzienlijk gedaald, maar oogt sinds het nieuwe jaar weer wat stabieler. Het witte suikercontract opende vandaag (woensdag 3 januari) op $607 per ton. De grote zorgen over de beschikbaarheid van suiker zijn verder afgenomen door de grote Braziliaanse suikerproductie, die in 2023 uitkomt op circa 42 miljoen ton volgens de Braziliaanse suikerindustriegroep Unica. Dat de termijnmarkt onderuitgaat betekent niet dat suiker op de Europese spotmarkt ook daalt.

Suiker blijft in Europa relatief schaars door een hogere consumptie dan productie, ondanks dat de productie dit seizoen wel hoger ligt dan in 2022/23. De maandelijks cijfers van de Europese Commissie lopen wat achter, maar in oktober steeg de gemiddelde prijs voor witte suiker in Europa opnieuw licht naar €841 per ton. Op termijn wordt er door analisten wel een lagere suikerprijs verwacht in Europa, mogelijk mede doordat Oekraïne veel suiker exporteert naar Europa.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden