Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Verhoogde oogstprognose tarwe staat in de spotlights

21 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Voor Rusland en Oekraïne zijn de prognoses voor de oogst van 2024 naar boven bijgesteld. De forse areaalkrimp in Frankrijk stond daarnaast in de schaduw. In de VS zijn belangengroeperingen woest over de sluiting van twee grensposten met Mexico.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif leverde gisteren €0,25 in en sloot op €222,75 per ton. Op de CBoT kreeg tarwe een flinke tik en leverde 2% om uit te komen op $6.10 per bushel. Maïs deed een klein stapje terug en daalde met 0,6% naar $4.69¾ per bushel. Soja sloot 0,3% lager op $13.08¼ per bushel.

Aangepaste ramingen voor tarwe in het Zwarte Zeegebied raakten Chicago harder dan Parijs afgelopen handelssessie. SovEcon heeft de verwachting voor de tarweoogst 2024 in Rusland met 1,5 miljoen ton verhoogd naar 91,3 miljoen ton. Door het gunstige weer deze herfst doet de tarwe het in Rusland beter dan eerder verwacht. In 2023 werd er 91,7 miljoen ton tarwe gedorst in Rusland. APK-Inform heeft de graanoogst voor Oekraïne naar boven bijgesteld naar 56,3 miljoen ton. Dat was in de vorige voorspelling 54,7 miljoen ton.

Minder tarwe gezaaid in Frankrijk
In Frankrijk is deze herfst 530.000 hectare minder wintertarwe gezaaid dan vorig jaar. Dat schrijft Argus Media op basis van een enquête onder 1.200 boeren. Het totale areaal wintertarwe komt uit op 4,24 miljoen hectare. Dat zou het kleinste areaal sinds 2000 zijn. De enquête is gehouden in de tweede week van december en in de areaalpeiling zit 54.500 hectare die binnen enkele dagen gezaaid zou worden volgens de deelnemende boeren. De reden voor de krimp in het areaal is de extreem natte herfst. In de regio Nouvelle-Aquitaine (waar onder andere Bordeaux ligt) kreeg met 445 millimeter de meeste regen voor de kiezen. Niet verwonderlijk dat daar de areaalkrimp met 29% het grootste is. In andere arrondissementen varieerde de neerslagsom van 15 oktober tot 15 december van 208 tot 355 millimeter. De tarwe in het noordoosten van Frankrijk die vroeg gezaaid is (begin oktober) staat er volgens Argus het beste op.

Het areaal koolzaad is licht gekrompen van 1,35 miljoen hectare vorig seizoen naar 1,34 miljoen hectare dit seizoen. Koolzaad staat er over het algemeen beter op in Frankrijk dan tarwe. Toch waarschuwt Argus dat de opbrengst daarmee niet per se goed wordt. De vergelijking wordt gemaakt met oogstjaar 2020. Toen werd een natte herfst gevolgd door een droog voorjaar en droge zomer en vielen de koolzaadopbrengsten uiteindelijk tegen.

Illegale migratie
In de VS zijn twee spoorwegovergangen tussen Texas en Mexico per 18 december gesloten. Dat heeft de Amerikaans minister van Binnenlandse Veiligheid gedaan om personeel vrij te spelen om de illegale migratie op andere plekken aan de grens te bestrijden. Verschillende belangengroepen roepen in een brief de minister op de grens weer zo snel mogelijk open te stellen. Elke dag dat deze grensovergangen dicht zijn kan er tot 1 miljoen bushel (circa 27.000 ton) graan niet worden geëxporteerd, naast diverse andere agrarische producten die nu niet naar Mexico uitgevoerd kunnen worden. Dat is niet alleen schadelijk voor bedrijven in de VS maar brengt bijvoorbeeld ook Mexicaanse veehouders in de problemen omdat er geen voer meer wordt aangevoerd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden