Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Bakkerijgrondstoffen behoorlijk volatiel

15 December 2023 - Wouter Baan

De tarweprijs trok begin deze week behoorlijk hard aan om richting het einde van de week juist te ontspannen. De botermarkt veerde onverwacht weer op, terwijl in de markt rekening werd gehouden met een verdere daling. En de suikerprijzen zetten de ingezette weg naar beneden voort.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarweprijs op de Matif in Parijs steeg begin deze week met zo'n €10 tot boven €225 per ton, het hoogste niveau sinds midden november. Later in de week zakte de koers weer wat terug. De vraag naar tarwe is goed te noemen. China is al langere tijd aan de markt voor met name Amerikaanse tarwe, ingegeven door de relatief zwakke dollar. Het totaal van verkopen voor de export komt voor de week eindigend op 7 december uit op 1,5 miljoen ton. Dat is het grootste weekvolume sinds 2007. 

De Europese tarwemarkt is bezig met Polen, waar de nieuwe regering de importban op Oekraïens graan in stand houdt. Dit wordt gedaan om de binnenlandse graanprijzen te beschermen. Doorvoer naar andere Europese lidstaten wordt wel getolereerd. Wat verder opvalt, is dat de Europese tarwe-export achterloopt op vorig jaar. Mogelijk komt dit door de goedlopende Amerikaanse tarwe-export.

Suikermarkt hard onderuit
De suikerprijzen zijn in de voorbije weken van hun sokkel gestoten. De termijnmarkt in Londen is met €627 per ton teruggezakt tot het laagste niveau sinds juni. De daling komt door aanboddruk uit Brazilië. De Braziliaanse suikeroogst van 2023 is zo goed als afgerond en verschillende marktbureaus verwachten een productie van 40 miljoen ton of meer. Dit komt door goede groeiomstandigheden en een groter aandeel van het omzetten van suikerriet naar suiker in plaats van ethanol. De Braziliaanse industriesuikergroep Unica meldt dat de productie tot half november met 23% was gestegen en toen op 39,4 miljoen ton stond.

Boter veert weer op
De boternotering van DCA ging afgelopen week behoorlijk hard omlaag, na een krachtige opleving in de weken daarvoor. Verwacht werd dat de daling deze week zou doorzetten, maar er volgde juist een kleine opwaartse correctie. De notering steeg tot krap €5.500 per ton, wat historisch gezien zeker niet goedkoop is. Er is vooral goede vraag naar verse boter, wat de afgelopen maanden door de hoge roomprijzen minder geproduceerd is. Er is naar verluidt wel veel vriesboter in Europa, voornamelijk Iers en Duits product. Verse boter is echter geliefder. 

De roomnotering daalde deze week licht verder tot €6.410 per ton, waarbij handelaren aangeven dat er een behoorlijk grote spreiding zit in de prijs. Dit heeft te maken met de naderende gebroken weken rondom Kerstmis en Nieuwjaar. Door beperkte productiecapaciteit is er dan tijdelijk sprake van overaanbod, zoals dat ieder jaar gebruikelijk is. Het is nog lastig in te schatten welke richting de roomprijzen het nieuwe jaar ingaan. Vermoedelijk zullen de hoge niveaus van eind november voorlopig niet meer worden gehaald.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden