Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Heeft de kaasmarkt zich vergaloppeerd?

13 December 2023 - Wouter Baan

De foliekaasprijzen snelden in de afgelopen maanden omhoog, maar mogelijk heeft de markt zich vergaloppeerd. Met een zwak eerste kwartaal op komst, is de weg omlaag nu ingeslagen. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het gemak waarmee de foliekaasprijzen sinds september zijn opgeklommen van €3.500 tot €4.200 per ton is bijna onvoorstelbaar. Hogere prijzen waren vaak wel verwacht, maar niet in deze orde van grootte. Met uitzondering van 2022 toen de kaasprijzen piekten boven €5.000 per ton kwam het huidige prijsniveau niet vaak voor.

Eerste kwartaal 
Daarmee dreigt de kaasprijs slachtoffer te worden van het eigen succes. In de markt is namelijk vertwijfeling of de relatief hoge prijzen wel kunnen standhouden nu het, qua afzet doorgaans zwakke, eerste kwartaal voor de boeg staat. Naast een zwakkere afzet neemt de melkaanvoer seizoensmatig ook weer toe. Daarbij gaf kaas de afgelopen maanden de beste en bovendien meest stabiele valorisatie van melk, waarmee er waarschijnlijk veel kaas is geproduceerd. Deze extra productievolumes komen in het eerste kwartaal op de markt. Met een volume van 77.604 ton lag de Nederlandse kaasproductie wel onder het niveau van eerdere jaren. De cijfers over november zijn nog niet bekend. 

Richting de feestdagen is de vraag naar kaas vrij goed, maar handelaren geven aan dat het sentiment voor 2024 nog erg afwachtend is. Dit is niet geheel onbegrijpelijk, gezien de prijsdaling die sinds afgelopen week is ingezet. Wat daarbij opvalt, is dat de prijzen voor Gouda en Edammer harder dalen dan de rest. Ook dat is logisch te verklaren, want foliekaas was in prijs veel harder gestegen dan cheddar. Terugredenerend op het droge stof percentage per kilo is dat onlogisch.

Gemengd beeld
De weg omlaag is medio december ingezet, maar het is nog lastig in te schatten in hoeverre de kaasprijzen in de komende weken terrein verliezen. Handelaren voorzien soms pittige correcties, maar producenten zijn minder negatief. Zij claimen dat de voorraden nog altijd laag zijn. Begin december hadden ze in elk geval nog het vertrouwen om de melkprijzen flink te verhogen. Overigens stijgt de prijs van natuurkaas nog wel, maar die markt reageert vaak met vertraging achter de foliekaasnoteringen. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden