Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarweopbrengst Argentinië valt niet mee

4 December 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Tarwe trekt de lijn van voor het weekend door, terwijl maïs en soja wat aarzelend aan de week beginnen. In Europa is de start van de wintertarwe niet geweldig en in Argentinië, waar de oogst net van start is, vallen de opbrengsten niet mee. Regen in Brazilië zorgt daarentegen voor wat lucht op de sojamarkt. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tarwe is de week in het groen begonnen. Op de Matif staat het decembercontract ruim 0,5% in de plus tijdens schrijven (voor sluiten van de markt). In Chicago is de stijging nog wat sterker met ruim 1% hoger. Soja is nagenoeg onveranderd ten opzichte van het slot vrijdag. Maïs staat ruim 1% in de min.

Rusland verwacht dat het transport van goederen over de Zwarte Zee vandaag weer wordt hervat 'voor zover de weersomstandigheden dat toelaten'. Onrustig en stormachtig weer zorgde vorige week voor problemen met onder meer de graanexport. Die problemen bleven overigens niet beperkt tot Rusland, ook Oekraïne ondervond hinder. Naast storm op de Zwarte Zee is ook de aanvoer van graan van de boerderijen naar de havens lastig door de invallende winter.

Matige tarweopbrengst verwacht
De stand van de wintertarwe in de EU blijft een zorgenkindje. In Frankrijk, de grootste tarweproducent in de EU, is tot december 83% van het geplande areaal wintertarwe gezaaid tegen 99% vorig jaar. Van het areaal dat gezaaid is krijgt 80% de conditie goed of excellent tegen 98% vorig seizoen. In het zuidwesten van Argentinië rijden de combines. Opbrengsten in deze regio vallen echter niet mee, zo blijkt uit de crop tour van de Bahia Blanca-graanbeurs. Voor de zuidwestelijk regio raamt de beurs de oogst op 2,8 miljoen ton. Dat is 27% minder dan vorig seizoen. Tot die conclusie komt de beurs nadat monsters zijn genomen op 250 percelen. In het zuidwesten wordt circa 1,2 miljoen hectare tarwe geteeld en dat is ruim 20% van het Argentijnse areaal. Verder richting de kust zijn de opbrengsten beter volgens sommige bronnen, maar die zijn niet meegenomen in de cijfers van Bahia Blanca.

Neerslag is welkom
Regen die het afgelopen weekend viel in het westelijke en centrale deel van Brazilië brengt wat rust op de sojamarkt. Veldwerk is ondanks de buien aardig door kunnen gaan volgens marktbureau Pátria Agronegócio. Het zaaien van soja loop alleen nog wel fors achter op vorig seizoen. Nu zit er 88% van het geplande areaal in de grond tegen 93% gezaaid in dezelfde periode een jaar eerder.

StoneX kwam met een nieuwe opbrengstprognose voor Brazilië. Ten opzichte van de vorige raming is de verwachte opbrengst van soja met circa 3 miljoen ton verlaagd naar 162 miljoen. Als dat gerealiseerd wordt is dat nog steeds een recordoogst. In maïs heeft StoneX maar beperkt aanpassingen gedaan. De raming voor de eerste teelt maïs is met 300.000 verlaagd naar 27 miljoen ton. Het grootste deel van de maïs is echter tweede teelt na soja en daarvan heeft StoneX de opbrengst met ruim 1,5 miljoen ton naar beneden bijgesteld tot 97 miljoen ton. Soja wordt relatief laat gezaaid en daardoor kan ook de tweede teelt maïs pas later de grond in. Sommige analisten verwachten dat we daarom verder in het groeiseizoen nog weleens grotere correcties in de opbrengstprognoses kunnen gaan zien.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden