De gerstprijzen in Australië zijn de afgelopen weken gestegen. Sinds China de exportbeperkingen op Australische tarwe ophief, groeide de export tussen beide landen. In Canada valt de gerstoogst volgens de laatste schattingen flink lager uit.
Voor het seizoen 2023/24 wordt de Canadese gerstproductie ingeschat op 7,84 miljoen ton. Dat is een daling van 21% vergeleken met vorig seizoen, maar 16% boven het vijfjarige gemiddelde. De daling wordt veroorzaakt door flink lagere opbrengsten per hectare. De lagere inschatting van het Canadese statistiekbureau komt niet overeen met de laatste oogstrapporten voor het jaar 2023 van de provinciale besturen waarvan de oogsten hoger uitkomen. Zo ligt de opbrengst in Alberta volgens de provinciebesturen van de Prairies op 3,30 ton per hectare, waar het Canadese statistiekbureau uitgaat van 3,28 ton per hectare. In Sasketchewan van 2,99 ton per hectare vs 2,42 ton per hectare in de prognose van het statistiekbureau en in Manitoba 4,04 ton per hectare vs 3,44 ton per hectare.
De lokale overheden melden ook dat de kwaliteit van de gerst goed is. In Alberta wordt geschat dat 26,2% van de gerst van moutkwaliteit is. Voor Sasketchewan geldt dat het merendeel van de oogst boven het tienjarig gemiddelde ligt. Voor Manitoba is de kwaliteit van de oogst goed.
Australië
Sinds de transporten tussen China en Australië zijn hervat importeerde China 317.700 ton Australische gerst ter waarde van $88,4 miljoen. De gerstimporten zijn een symbool van de verbeterde relatie tussen China en Australië. Het land is inmiddels de tweede grootste bron van de Chinese gerstimporten, alleen uit Frankrijk haalde China in oktober meer gerst. Tijdens de eerste negen maanden van het jaar werd Frankrijk de grootste gerstexporteur naar China, met een volume van 255,36 miljoen ton.