Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Australische gerstexport naar China groeit

30 November 2023 - Max van der Heijden

De gerstprijzen in Australië zijn de afgelopen weken gestegen. Sinds China de exportbeperkingen op Australische tarwe ophief, groeide de export tussen beide landen. In Canada valt de gerstoogst volgens de laatste schattingen flink lager uit. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor het seizoen 2023/24 wordt de Canadese gerstproductie ingeschat op 7,84 miljoen ton. Dat is een daling van 21% vergeleken met vorig seizoen, maar 16% boven het vijfjarige gemiddelde. De daling wordt veroorzaakt door flink lagere opbrengsten per hectare. De lagere inschatting van het Canadese statistiekbureau komt niet overeen met de laatste oogstrapporten voor het jaar 2023 van de provinciale besturen waarvan de oogsten hoger uitkomen. Zo ligt de opbrengst in Alberta volgens de provinciebesturen van de Prairies op 3,30 ton per hectare, waar het Canadese statistiekbureau uitgaat van 3,28 ton per hectare. In Sasketchewan van 2,99 ton per hectare vs 2,42 ton per hectare in de prognose van het statistiekbureau en in Manitoba 4,04 ton per hectare vs 3,44 ton per hectare.

De lokale overheden melden ook dat de kwaliteit van de gerst goed is. In Alberta wordt geschat dat 26,2% van de gerst van moutkwaliteit is. Voor Sasketchewan geldt dat het merendeel van de oogst boven het tienjarig gemiddelde ligt. Voor Manitoba is de kwaliteit van de oogst goed.

Australië
Sinds de transporten tussen China en Australië zijn hervat importeerde China 317.700 ton Australische gerst ter waarde van $88,4 miljoen. De gerstimporten zijn een symbool van de verbeterde relatie tussen China en Australië. Het land is inmiddels de tweede grootste bron van de Chinese gerstimporten, alleen uit Frankrijk haalde China in oktober meer gerst. Tijdens de eerste negen maanden van het jaar werd Frankrijk de grootste gerstexporteur naar China, met een volume van 255,36 miljoen ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden