Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Grondstoffenkoersen door hitte en koude bevangen

29 November 2023 - Max van der Heijden

Het is heet in Zuid-Amerika en dat heeft impact op de grondstoffenkoersen. Ondanks de kou in Europa blijven de gasprijzen dalen. De olieprijs zit in de lift, onder meer door een storm op de Zwarte Zee. Dit is de Markt Starter van 29 november 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de CBoT en Matif zijn dinsdag gestegen. Verzengende hitte in Zuid-Amerika heeft een impact op meerdere gewassen.

Soja
De sojabonenkoers op de CBoT is dinsdag hoger gesloten. Droogte in Brazilië stuwt sojabonen hoger, ondanks recente regenval zijn zorgen over warm en droog weer in belangrijke teeltregio's nog niet weg. 

Suiker
De suikerprijzen zijn dinsdag gedaald. De suikerproductie in Brazilië wordt hoger ingeschat en zorgt ervoor dat voorraad zorgen afnemen. 

Koffiebonen
De arabicaprijzen zijn dinsdag gestegen, de robustakoers sloot lager. De recente regen in Brazilië was lichter dan verwacht en heeft zorgen over het gewas niet weggenomen. De Vietnamese robustaoogst is 25% compleet.

Palmolie
Palmolieprijzen stegen dinsdag in Maleisië door sterke rivaliserende oliën, maar zwakke vraag en verwachtingen dat de productie daalt beperkte de groei. 

Aardgas
De TTF-gasprijs is dinsdag gedaald. Ondanks de kou in Europa houden de goedgevulde gasvoorraden de Europese gasprijs laag. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is dinsdag gestegen. Een storm op de Zwarte Zee verstoorde olie-exporten uit Rusland en Kazachstan waardoor er zorgen zijn over voorraad krapte. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers is dinsdag gestegen en bereikte het hoogste punt in 3,5 maanden tijd. Een zwakke dollar stuwde de euro hoger. Ook een uitspraak van ECB-bestuurslid Joachim Nagel gaf de euro een boost. Hij gaf aan dat de ECB nog niet overweegt om rente te verlagen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden