Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Goede oogst maken tarwe en suiker goedkoper

27 November 2023 - Max van der Heijden

De tarwe- en suikerprijzen zijn de afgelopen week gedaald. Onder meer door een goede Oekraïense graanoogst en een sterke Braziliaanse suikeroogst. Boter en room blijven relatief duur en in prijs stijgen. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarweprijs op de Matif is afgelopen week gedaald. Vanuit de Zwarte Zeehaven van het Roemeense Constanta is een record hoeveelheid van 294 miljoen ton graan verscheept gedurende eerste 10 maanden van het jaar. 40% daarvan kwam uit Oekraïne. Russische aanvallen op Oekraïense graanfaciliteiten zorgden ervoor dat de prijsdalingen beperkt werden. 

Vanuit Oekraïne kwam er kritiek van graanhandelaren op mogelijke nieuwe regelgeving, waarbij onder meer een minimumprijs voor tarwe wordt ingevoerd. De nieuwe wet moet belastingontduiking op bepaalde landbouwproducten zoals graan voorkomen. Maar volgens critici kan de nieuwe wet de Oekraïense graanexport lamleggen.

Oekraïne heeft 75,7 miljoen ton graan en oliehoudende zaden geoogst in 2023 tot dusver. Hiervan is er 22,5 miljoen ton tarwe en 5,9 miljoen ton gerst. In Australië heeft droog weer de tarweproductie verlaagd, maar het merendeel van de tarwe bevat veel proteïne en is dus van hogere kwaliteit. Waar Australië vorig jaar nog 40 miljoen ton tarwe oogstte, komt de verwachte oogst dit jaar uit op 25 tot 28 miljoen ton. 

Suiker
De Europese suikerprijs is de afgelopen week licht gedaald, maar de markt zit nog een beetje in de wacht. Zo loopt de Braziliaanse export nog steeds niet op rolletjes. De prijs moet eigenlijk nog stijgen om de export weer aantrekkelijk te maken. 

Er ligt momenteel een grote hoeveelheid suiker te wachten in de Braziliaanse havens. India gaat mogelijk de vereisten van bijmengen voor ethanol versoepelen. Dit aangezien het land een zeer slechte suikeroogst heeft.

De suikerproductie in het Centraal-Zuiden van Brazilië wordt ingeschat op 2,15 miljoen ton in de eerste helft van november 28,4% hoger dan een jaar geleden. De suikerproductie in de EU zal volgens de voorspellingen met 3% groeien in het seizoen 2023/24, dat meldt de USDA.

Zuivel
Boter en room worden alsmaar duurder. Van dat eerste wordt nog weinig vers product gemaakt, daarvoor is de room nog te duur om dit rendambel te kunnen doen. 

Het is de vraag hoe lang dit zo blijft. Room is nu populair vanwege de feestdagen. Zodra de bakwerkzaamheden daarvoor erop zitten, zal echter de vraag gaan dalen. Meestal gebeurt dat zo vanaf de eerste week van december. Ook de gebroken weken rond de kerst geven waarschijnlijk druk op de prijs. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden