Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Argentijnse boeren houden soja na verkiezingen vast

27 November 2023 - Max van der Heijden

De Australische tarweoogst valt lager uit, Argentijnse boeren houden soja op zak, in Vietnam daalt de koffieoogst en de energieprijzen dalen. Dit is de Markt Starter van maandag 27 november 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de CBoT en Matif zijn eind vorige week gedaald. De Australische tarweoogst komt dit jaar mogelijk lager uit door droogte in het groeiseizoen. De tarwe die groeit, is wel van goede kwaliteit.

Soja
De sojabonenprijs is gedaald. Argentijnse boeren houden sojabonen vast. Zij rekenen op een waardevermindering van de peso met de komst van de nieuwe rechtste president Javier Milei. De Verenigde Staten heeft een partij sojabonen verkocht aan China. 

Suiker
De suikerprijzen zijn in de staart van de afgelopen week gedaald. Lagere ruwe olieprijzen duwden de koers van suiker omlaag. Goedkopere olie resulteert in een lagere behoefte aan ethanol, wat onder meer van suiker wordt gemaakt.

Koffiebonen
De arabicaprijs is vrijdag gedaald, robusta zat juist in de lift. De USDA schat de arabicaoogst in BraziliÍe hoger in, de robusta-oogst in Vietnam is juist naar beneden bijgesteld. 

Palmolie
De palmolieprijs is vrijdag gedaald door zwakke koersen op de Dalian en een hoger dan verwachte productie-inschatting. 

Aardgas
De TTF-gasprijs is aan het slot van de afgelopen week gedaald. Hoge voorraden houden de prijs stabiel, maar de komende week wordt er een koudegolf verwacht in Europa. Daardoor gaat de vraag naar energie stijgen. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs is vrijdag gedaald. Investeerders kijken vooruit naar de OPEC+ bijeenkomst later deze week. Signalen dat de olievoorraden groot zijn in landen die geen lid zijn van de OPEC drukken de prijs. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers is vrijdag gestegen. Een zwakke dollar stuwde de euro op, ook verbeterde het Duitse ondernemersklimaat in november en lag de rendementen op de 10-jarige Duitse obligaties op het hoogste punt in anderhalve week.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden