Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Palmolieprijs aangekomen op voorlopig piekmoment

22 November 2023 - Klaas van der Horst

De palmolieprijs heeft deze week een voorlopig hoogtepunt gezien, zo lijkt het. De prijs voor deze olie steeg de laatste weken gestaag door een lage export en een vrij goede vraag uit onder meer China, zo melden marktkenners.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds medio deze week is de fysieke prijs voor palmolie licht gedaald. Wat hiervan de oorzaak is, valt moeilijk te bepalen. De prijsstijgingen van de laatste één-twee weken werden veroorzaakt door een combinatie van een lagere export uit Indonesië en Maleisië en een redelijke vraag vanuit China. Deze Chinese markt wordt steeds belangrijker voor de prijsvorming bij palmolie, omdat in China niet alleen palmolie wordt geconsumeerd, maar ook verder wordt bewerkt.

Hoe de palmolieprijs zich in de komende weken gaat ontwikkelen, blijft lastig te zeggen. Analisten van onderzoeksbureau Fitch menen evenwel dat dat palmolieprijs volgend jaar een stuk lager zal zijn dan dit jaar. Nu ligt de gemiddelde jaarprijs rond de $830 per ton, voor volgend jaar wordt een prijs verwacht van zo'n $650 per ton.
Dat zou betekenen dat de palmolieproducenten veel minder inkomsten kunnen verwachten. Fitch bestrijdt dat evenwel. Wel zakt de prijs per ton flink, maar door een goede moesson dit jaar is er komend jaar een grotere oogst te verwachten. Zo zal meer volume een lager prijs per ton goedmaken, meent Fitch.
Bij alle kritiek op de Europese anti-ontbossingsrichtlijn en de vooral Europese initiatieven voor duurzamere palmolie, durven diverse palmolieproducenten in Indonesië en Maleisië deze ontwikkelingen toch niet helemaal te negeren. Voor het duurzamere product wordt immers ook een meerprijs betaald.
De precieze tracering van alle palmolie blijft ondertussen een lastig punt. De Round Table for responsible Palm Oli (RSPO) heeft daarom een nieuw instrument in ontwikkeling zodat op dit terrein toch vooruitgang kan worden geboekt. De precieze werking ervan wordt binnenkort onthuld.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden