Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Russische aanval stuwt tarweprijs omhoog

22 November 2023 - Max van der Heijden

Regenval in Brazilië is gunstig voor de koffie- en sojabonenteelt. De tarweprijzen dalen dankzij de goede stand van Amerikaanse wintertarwe en suiker is flink goedkoper dankzij dalende olieprijzen. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de CBoT en Matif zijn dinsdag gestegen. Russische troepen raakten haveninfrastructuur van belangrijkste exportroutes voor Oekraïne. 

Soja
De sojabonenkoers op de CBoT sloot dinsdag hoger. Het hete weer blijft, ondanks regen in de afgelopen dagen, een reden van zorg voor de sojabonenteelt.

Suiker
De suikerprijzen zijn dinsdag gestegen. Zware regenval in Europa vertraagde de suikerbietenproductie. In Frankrijk is hierdoor bijna de helft van de bieten nog niet geoogst en als dat niet snel gebeurt, treed er mogelijk vorstschade op.

Koffiebonen
De koffieprijzen zijn dinsdag gedaald. De prijs staat onder druk doordat de FAS voorspelde dat de Braziliaanse arabica productie in 2023/24 scherp groeit. 

Palmolie
De palmoliekoers steeg door lagere productie en duurdere sojaolie in China, wel werden de prijsstijgingen beperkt door een dalende export.

Aardgas
De gasprijzen zijn dinsdag gedaald. De Europese gasvoorraden zijn zeer goed gevuld en zorgen ervoor dat prijzen laag blijven ondanks dalende temperaturen. 

Brent-olie
De Brent-olieprijs steeg dinsdag licht. De prijzen zitten in de lift in aanloop naar een OPEC+ bijeenkomst aankomende zondag. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers daalde dinsdag. Een herstel van de dollar duwde de euro lager en staat onder druk van uitspraken van ECB-bestuurslid Gediminas Simkus, die de voorkeur zegt te geven aan het voortzetten van het huidige monetair beleid.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden