Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Voorraad olijfolie nog steeds laag

20 November 2023 - Klaas van der Horst

De prijs van olijfolie is de laatste twee maanden iets gedaald na een record in september. De verwachting is desondanks dat het gemiddelde prijsniveau ook de komende maanden hoog blijft, vanwege een krappe beschikbaarheid van product.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door een gemiddeld hogere regenval in de Europese productiegebieden, is er voor volgend jaar zicht op een grotere oogst dan in het voorbije teeltseizoen 2022/23. De Europese Unie voorziet een plus van 9% tot 1,5 miljoen ton olijfolie voor de hele EU.

prodO
Een overzicht van de olijfolieproductie in de laatste jaren. Voor het nieuwe teeltseizoen wordt in de EU 9% meer olie verwacht. Bron: Europese Commissie.

Dit verandert op korte termijn evenwel niet veel aan de beschikbaarheid van het product. De voorraden staan momenteel op een dieptepunt en die zijn niet snel aangevuld.

stock
De voorraad olijfolie is op het laagste punt in zo'n 8 jaar tijd. Bron: Europese Commissie.

Daardoor blijven de prijzen voorlopig relatief hoog, zo is de verwachting. Dat kan wel helpen om de voorraden sneller terug te krijgen op het normale peil, omdat veel consumenten toch afgeschrikt worden door de hoge prijzen en daarom voor het reguliere gebruik overstappen op goedkopere soorten eetbare olie.

Overigens verwacht de Europese Commissie niet in alle EU-lidstaten een hogere productie van olijven en olie. Voor Griekenland wordt volgend jaar een 20% lagere oogst verwacht. In Spanje en Portugal zal de teelt naar verwachting wel goed herstellen.

Overigens heeft de droogte van de afgelopen jaren ook meer aandacht gevestigd op verbetering van de teeltmethoden. Zo zijn er in zowel Italië als Spanje en Portugal telers die, dankzij betere technieken en vochttoediening via bijvoorbeeld druppelirrigatie (intensievere teelt), er toch in slaagden om een goede oogst te behalen. Hiermee is de komende jaren nog veel meer winst te behalen, zo is de verwachting.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox