Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Palmolieprijs topt af op iets hoger niveau

15 November 2023 - Klaas van der Horst

De palmolieprijs leek de laatste weken geleidelijk de weg omhoog te vinden. Lange tijd leek de prijsontwikkeling redelijk onbestemd, met regelmatig op en neergaande stapjes. Ditmaal ging in ieder geval de fysieke prijs iets langer omhoog, maar inmiddels stabiliseert die prijs ook weer.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het blijft lastig om een goede richting te duiden voor de palmolieprijs op langere termijn. Enerzijds is er nu het verhaal in de markt dat China volgend jaar veel meer palmolie zal afnemen. Ook naar andere markten is de afzet goed, zo wordt aangehaald, maar de fysieke prijs geeft nog geen duidelijke koers aan.

Het is vooral de termijnmarkt die onrustig beweegt en, net als in de voorbije maanden, nu eens achter een verhaal over meer afzetperspectief  en hogere prijzen aan beweegt en dan weer negatiever is gestemd. 

Voor de afzet richting Europa en de implicaties van de Europese ontbossingsrichtlijn is misschien een Indonesische studie van belang. Daaruit komt naar voren dat de richtlijn maar een verwaarloosbaar effect zal hebben op de Indonesische economie. En als er al minder palmolie naar de EU gaat, dan mag helder zijn dat er in het laatste jaar juist meer palmolie naar de VS gaat, waar geen lastige vragen worden gesteld over ontbossing.
 
Volgens Indonesische bronnen is de palmolie-industrie in dat land overigens al behoorlijk goed ingespeeld op de Europese eisen. Dat wordt dan weer betwijfeld door de Zoölogical Society of London. Die heeft uitgezocht dat de boel op het eerste gezicht wel in orde lijkt, maar dat slechts 11,5% van het oliepalmareaal met behulp van geolocatie is terug te vinden.

Dit zal stof zijn voor nieuwe discussies over de verantwoorde palmolieteelt, maar of het groot effect zal hebben op de markt is de vraag.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden