Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Ruim aanbod houdt markt zonnebloemolie zwak

13 November 2023 - Klaas van der Horst

Het dieptepunt in de markt lijkt achter de rug voor zonnebloemolie. Eind september lag de prijs op $810 per ton cif Rotterdam, wat nog lager is dan het vorige dieptepunt dit jaar. Begin juni werd $815 per ton aangetikt. Toch is niet te zeggen of de markt nu gestaag omhoog blijft gaan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs is inmiddels weer hoger, maar zonnebloemolie blijft toch nog een van de goedkoopste eetbare oliesoorten in de markt, net als in de periode vóór augustus 2020. Palmolie realiseert al weer maanden achtereen betere prijzen, terwijl sojaolie en ook raapzaadolie nóg duurder zijn.

De lage prijzen komen doordat de landen rond de Zwarte Zee sinds de oogst van deze zomer veel product exporteren en de vraag vanaf de wereldmarkt zwak is. Grote producenten als Rusland en Oekraïne  beconcurreren elkaar ook hevig. Een land als India profiteert daarvan, net al Egypte. Dit laatste land heeft een tender uitgeschreven, waarbij zonnebloemolie werd aangeboden voor een prijs van $963,00 per ton. Voor sojaolie bleef de prijs ruim $100 per ton hoger.

De lage prijzen op de markt voor eetbare olie hebben ook te maken met de relatief lage prijzen op de markt voor minerale olie en een zwakkere wereldeconomie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden