Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Graanteelt Australië op de proef gesteld door droogte

8 November 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het is redelijk nieuwsluw voor wat betreft het Zwarte Zeegebied en het Midden-Oosten. Dat is ook wel een beetje terug te zien op de Matif waar tarwe zijwaarts bewoog. Stemming op de granenmarkt wordt gemaakt door export en groeiomstandigheden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren onveranderd op €232,25 per ton. Op de beurs in Chicago stonden de graankoersen onder druk. Tarwe leverde op de CBoT 1% in en kwam daarmee uit op $5.70¼ per bushel. Het decembercontract maïs daalde met 1,8% nog steviger en sloot op $4.68½ per bushel. Het novembercontract voor soja sloot 0,6% in de plus op $13.48¾ per bushel.

De EU heeft het lopende seizoen 9,95 miljoen ton tarwe geëxporteerd. Vorig seizoen stond de teller deze week op 13,25 miljoen ton. Analisten zien in de lagere Europese exportcijfers een bevestiging dat Rusland en Oekraïne aan marktaandeel winnen. De prijs voor Russische tarwe geleverd aan de Zwarte Zee zit iets in de lift. Marktbureau Ikar noteerde $226 per ton voor de Russische tarwe en dat is $2 hoger dan de voorgaande week. De weekexport valt wel iets lager uit. SovEcon schrijft dat Rusland afgelopen week 900.000 ton tarwe exporteerde tegen 1.080.000 ton een week eerder.

Tenders
Jordanië heeft volgens bronnen binnen de graanhandel 60.000 ton tarwe vastgelegd in een tender voor $276 per ton C&F (franco). Algerije heeft 180.000 ton tarwe gekocht voor circa $266 ton C&F. Het land van oorsprong van deze tarwe is waarschijnlijk Rusland. Dat zou neer komen op een FOB-prijs van ongeveer $245 per ton.

Op de beurs in Chicago had tarwe nog last van het Crop Progress-rapport van het USDA eerder deze week. De conditie van de wintertarwe is namelijk verbeterd en de helft van het areaal krijgt de rating goed of excellent. Daarnaast baart de tegenvallende export van tarwe uit de VS spelers op de markt zorgen.

Over de export van soja valt een meevaller te melden voor de Amerikaanse handelaren. Persbureau Reuters meldt dat China gisteren de grootste order voor soja uit de VS heeft geplaatst in drie maanden. China zou circa 600.000 ton soja gekocht hebben voor levering tussen december en maart. Dat geeft de Amerikaanse markt steun. Brazilië is dit seizoen relatief lang dominant in soja en maïs op de wereldmarkt. Gevolg daarvan is dat de Amerikaanse export wat hapert.

Tweede droge maand
Australië heeft de droogste oktober in meer dan twintig jaar achter de rug. Dat heeft het Australische meteorologisch instituut bekendgemaakt. In de provincie Victoria kwam de neerslagsom onder het meerjarige gemiddelde uit. De provincie West-Australië had zelfs de droogste oktober sinds de start van de metingen. West-Australië is de grootste graan exporterende provincie van het land. Afgelopen september was ook al de droogste sinds de start van de metingen in 1900. Na drie jaren met ruim voldoende regen zorgt het weerfenomeen El Niño nu voor warm en droog weer in Australië. Het gebrek aan vocht heeft gevolgen voor de graangewassen. De opbrengst van wintertarwe wordt dit seizoen 35% lager ingeschat vergeleken met vorig seizoen op 26 miljoen ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden