Shutterstock

Analyse grondstoffen

Suikernotering gaat wederom door het dak

7 November 2023 - Jesse Torringa

De zorgen over een mondiaal suikertekort nemen steeds verder toe nu de export van suiker in Brazilië verre van optimaal verloopt. Daarnaast blijven de verwachtingen over de productie in Azië somber. Hierdoor stijgen de noteringen op de suikertermijnmarkten opnieuw. Deze week is een nieuw hoogtepunt bereikt in ruim twaalf jaar tijd.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een recordproductie van suiker in Brazilië of niet, de vraag naar suiker is en blijft groot. Daarnaast moet de zoetstof ook nog bij de klant komen en juist daar gaat het fout bij 's werelds grootste suikerexporteur. De export in de belangrijkste Braziliaanse havens lopen behoorlijke vertraging op en daarmee verergert het krappe aanbod op de suikermarkt. Volgens persbureau Reuters wordt de infrastructuur tot de maximale capaciteit belast doordat momenteel naast suiker ook de zeer grote soja- en maïsoogsten worden geëxporteerd. Ook deze exportproducten gaan richting recordhoeveelheden. Daardoor stapelen de voorraden van onder andere suiker zich op. Daar komt nog eens bij dat aanhoudende regenval voor extra vertraging zorgde bij het laden de afgelopen weken.

Het betekent overigens niet dat de export sterk gereduceerd is vergeleken met andere jaren, maar gelet op de hoge wereldwijde vraag en het aanbod uit Brazilië zou er maandelijks veel meer overzee geëxporteerd moeten worden. Capaciteit is hier dus de spelbreker. Overigens gaat Brazilië momenteel het regenseizoen tegemoet dat ongeveer tot april doorloopt. Tijdens El Niño-jaren krijgt het Zuid-Amerikaanse land doorgaans meer neerslag te verduren. Als dat nu ook uitkomt, blijft de exportmotor haperen. Hoeveel er nou daadwerkelijk minder wordt geëxporteerd, moet blijken uit cijfers die later bekend worden.

Braziliaanse productie te weinig om te compenseren
De logistieke problemen in Brazilië hebben zich met een prijstoename al laten gelden op de suikertermijnmarkt sinds eind oktober, maar daar blijft het mogelijk niet bij. Brazilië wist met zijn zeer hoge suikerproductie juist de prijsstijgingen op de termijnmarkt de afgelopen maanden beperkt te houden, maar dat valt nu weg. Ondertussen wordt steeds duidelijker dat Aziatische landen weinig suiker de markt opbrengen vanwege tegenvallende opbrengsten, een voorspelling die al maanden de ronde gaat. Daarnaast achten verschillende suikerhandelsorganisaties dat de Braziliaanse suikerrietoogst de lagere suikerproducties in Europa, Aziatische landen, de VS, maar ook bijvoorbeeld Mexico, niet kunnen compenseren. Zeker zodra Aziatische landen ook volgend jaar een moeizame suikerrietoogst hebben door droogte en hitte als gevolg van het El Niño-weerfenomeen.

Suiker is op de termijnmarkt in Londen de afgelopen week verder toegenomen in prijs vanwege de aanhoudende zorgen over het krappe suikeraanbod. Inmiddels is het witte suikercontract de grens van $750 per ton voorbij. Zo sloot het witte suikercontract in Londen afgelopen maandag 6 november op $763,40 per ton. Daarmee staat het contract op het hoogste punt in ruim twaalf jaar tijd en staat het hoger dan de $757 die medio september nog werd aangetikt. Het ruwe suikercontract in New York laat een vergelijkbaar verloop zien door de perikelen in Brazilië en de aanhoudende zorgen over het suikeraanbod.

FAO-prijsindex daalt
Nadat het hoogste punt medio september werd bereikt, verloor suiker op de termijnmarkt meer dan 10% van zijn waarde in de weken daarop. De suikermarkt kreeg eindelijk weer wat lucht, zo leek het. Dat constateerde de Wereldvoedselorganisatie FAOook in haar suikerprijsindex. Die daalde voor het eerst sinds tijden weer met 3,5 punten tot 159,2. Volgens de FAO Dat was het gevolg van de sterke, bovengemiddelde suikerproductie in Brazilië. Ook de verzwakking van de Braziliaanse munt ten opzichte van de dollar speelde daarin een rol.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden