Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Broodgrondstoffen worden allemaal duurder

6 November 2023 - Max van der Heijden

Tarwe, suiker, boter en room werden afgelopen week duurder. China roert zich actief op de tarwemarkt en koopt onder meer uit Frankrijk in. Slechte oogsten in Azië stuwen de suikerprijs alsmaar hoger en boter wordt maar duurder.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarweprijs op de Matif is de afgelopen week gestegen. Dat kwam door een aantal factoren. Enerzijds roert China zich op de mondiale tarwemarkt. Het land zag de eigen oogsten verzuipen en koopt daarom veel Australische en Franse tarwe. Reuters spreekt over recordvolumes dit jaar. Volgens handelaren gaat het om 12 miljoen ton. De verwachting is dat deze trend in 2024 doorzet. 

De Oekraïense graanexport was in oktober bijna gehalveerd vergeleken met een jaar geleden en kwam uit op 2,15 miljoen ton. In het seizoen tot dusver is er sinds juli 8,19 miljoen ton geëxporteerd, vergeleken met 12,9 miljoen ton een jaar eerder. De tarwe-export ligt tot dusver op 4,6 miljoen ton, vergeleken met 5,1 miljoen ton vorig jaar. Tot dusver heeft het land meer dan 67 miljoen ton granen en oliezaden geoogst. 

Ondertussen gaat de oorlog in Oekraïne door en lanceerde Rusland vrijdag een grote drone aanval waarbij kritieke infrastructuur werd geraakt. Rusland worstelt wil graag de tarweprijs naar een hoger niveau tillen, maar wil ook graag makkelijk grote volumes kunnen exporteren. Dit zorgt voor een gespannen marktsituatie. 

Suiker
De suikerprijzen zaten afgelopen week in de lift. De Braziliaanse suikerexport daalde in oktober naar 2.88 miljoen ton. Er is sprake van exportproblemen in het land. De Indiase suikerproductie zal waarschijnlijk verder afnemen door tegenvallende regenval. Suikerhandelaren zien de vraag naar suiker aantrekken, zo zijn Egypte en Ethiopië op zoek naar witte suiker. 

Prijsdrukkend nieuws komt uit Thailand, dat recent een suikerprijsverhoging terugdraaide en meer suikerexporten goedkeurde. Regenval in Brazilië is slecht nieuws voor de rietsuikeroogst dit jaar, maar kan er mogelijk volgend jaar meer geoogst worden. Waar de schatting eerder was dat er 20 tot 30 miljoen ton rietsuiker zou blijven staan, is de schatting nu tot maximaal 60 miljoen ton. Die rietsuiker is niet verloren, maar wordt pas na maart geoogst.

De productie in het centraal-zuiden gedeelte van het land zit in de lift en kan helpen om de lagere productie in Azië te compenseren. Vanwege de grote Braziliaanse oogst gaat de suikerrietverwerking ook langer door dan normaal. 

Boter en room
De prijs van boter schoot afgelopen week omhoog. De prijs is nog altijd nog niet op het niveau waar die zou moeten zijn op basis van de roomprijs, om rendabel te kunnen produceren. Boter beweegt echter wel richting dat niveau. Verdere prijsverhogingen worden ook verwacht. Door de hoge roomprijs is er in de afgelopen weken weinig verse boter geproduceerd. Daarbij is de vraag sterker dan verwacht. Dit komt mede doordat de voorraden ruimer waren ingeschat dan momenteel blijkt. De roomprijs stijgt niet verder, maar maakt ook nog weinig aanstalten tot dalen. Iets wat je normaal gesproken in deze tijd van het jaar wel zou verwachten. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden