Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Sojabonenkoers profiteert van zwakke dollar

6 November 2023 - Max van der Heijden

De Amerikaanse granen en soja profiteren van de zwakke dollar, de gasprijs daalt door het milde weer in Europa en koffieprijzen bereiken nieuwe hoogtepunten door zeer lage voorraden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen op de Matif en de CBoT zijn vrijdag gestegen. Een zwakke dollar maakt de Amerikaanse granen aantrekkelijk op de wereldmarkt. Regen in Argentinië is goed nieuws voor de granenoogst in het land.

Soja
De sojabonenkoers op de CBoT is vrijdag hoger gesloten. De koers zat in de lift door wisselvallig weer in Brazilië en grote vraag naar Amerikaanse soja, door de zwakkere dollar. 

Suiker
De suikerprijzen zijn vrijdag wederom gestegen. De prijzen stijgen sinds de Internationale Suiker Organisatie twee weken geleden voorspelde dat de suikeroogst dit seizoen lager zal uitvallen.

Koffiebonen
De arabica- en robustaprijzen stegen vrijdag scherp op de ICE. De arabicaprijs bereikte het hoogste punt in 4,5 maanden tijd door de laagste voorraden in 24 jaar tijd.

Palmolie
De Maleisische palmoliekoers is vrijdag gedaald door grote voorraden in Maleisië en lagere import van eetbare oliën in iIndia. 

Aardgas
De TTF-gasprijs daalde vrijdag. De gastransporten tussen Israël en Egypte zijn herstart. De Leviathan en Karish gasvelden zijn weer open, bovendien is het ongewoon warm in Europa en zijn de voorraden nog altijd goed gevuld. 

Brent-olie
De Brent-olieprijzen zijn vrijdag gedaald. Rusland en Saoedi-Arabië verlengende verlaagde olieproductie tot minimaal het einde van het jaar, waardoor er sprake blijft van krapte op de markt. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers is vrijdag gestegen. Het lijkt vooral dollar-zwakte te zijn. Zo daalde het Amerikaanse banencijfer eind vorige week naar een laagste punt in zes weken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden