De palmoliekoers in Maleisië is de afgelopen week gedaald. In Rotterdam ging de prijs hard omlaag. Afgelopen week vond de conferentie Globoil in India plaats, ook verhoogde Indonesië de referentieprijs voor ruwe palmolie.
De prijs is verhoogd naar $827,37 per ton voor de periode 1 tot en met 15 oktober. De exportbelasting en heffing is ongewijzigd. De grondstoffenbeurs in het Chinese Dalian is tot en met vrijdag gesloten. Vanwege het Maanfestival en de Nationale feestdag in het land.
Het Maleisische ministerie van Plantages en Grondstoffen heeft een verlaging van de meevallersheffing voor palmolieproducenten in de staten Sabah en Sarawak voorgesteld. De heffing zou moeten dalen van 3% naar 1,5%. De staten behoren tot de grootste palmolieproducenten van het land. De belasting treedt in werking als de palmolieprijs een bepaald punt bereikt.
De Indonesische Palmolie Associatie (GAKPI) verwacht dat de productie in het land 5% zal stijgen dit jaar en dat de voorraad aan het eind van het jaar op 3,2 miljoen ton zal liggen. De totale productie komt uit op 49 miljoen ton. Daarmee groeit de productie ondanks de door El Niño veroorzaakte late oogst.
Toekomstbeeld
Ruwe palmolieprijzen zullen in in 2024 gemiddeld 11% hoger liggen door lagere productie in Indonesië veroorzaakt door El Niño, dat meldde de Indonesische palmolieassociatie afgelopen donderdag.
De gemiddelde prijzen inclusief transport- en verzekeringskosten zouden kunnen stijgen naar zo'n $1.000 per ton, van gemiddeld $900 per ton dit jaar. Bovendien zouden krappe voorraden van palmolie en andere oliën zoals zonnebloemolie - veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne - gunstig zijn voor de prijs.
De Maleisische palmolie zal tussen nu en halverwege 2024 verhandeld worden tussen de $760 en $960 per ton. Ook in dat land bedreigt El Niño de voorraden. Ook groeit de vraag vanuit de voedselsector en biodiesel. De precieze prijzen hangen af van hoe El Niño uitpakt.
De verwachting is dat wereldwijd de vraag naar plantaardige oliën vanuit de voedsel- en energiesector groeit met 7,5 miljoen ton in 2023/24, de voorraden groeien slechts met 5 miljoen ton.
Nieuwe beurs
De Maleisische beurs (BMD), de grootste aanbieder van palmoliecontracten wil gaan uitbreiden naar sojaolie. Omdat sojaolie- en palmoliecontracten elkaar vaak volgen en veel onderling verhandeld worden, ziet de BMD kansen. Nu wordt sojaolie nog verhandeld op de CME. Na sojaolie moeten andere plantaardige oliën zoals zonnebloemolie volgen.
Sinds India en Indonesië de handel in belangrijke grondstoffen zoal palmolie via beurzen aan band legden, is de BMD de grootste palmoliebeurs. De prijs daalde de afgelopen week van 3.371 Maleisische ringgit (€759,64) per ton naar 3.708 Maleisische ringgit (€746,95) per ton, een daling van 1,67%.